BM | EN | 中文

Kluster pendidikan: Kerajaan ada cara tangani, ibu bapa tak perlu risau – Rina Harun

Rina-Harun.jpg
Advertisement

BATU GAJAH, 25 APR: Kerajaan mempunyai cara tersendiri dalam menangani kluster pendidikan di beberapa negeri yang semakin membimbangkan ibu bapa ketika ini, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rina Mohd Harun.

Beliau berkata, pihak terbabit seperti Kementerian Pendidikan pasti akan mengambil prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat bagi memastikan penularan Covid-19 tidak merebak sepenuhnya secara meluas di sekolah.

“Saya amat memahami perasaan ibu bapa yang pastinya bimbang akan keselamatan anak-anak yang terdedah dengan risiko jangkitan.

Advertisement

“Kita lihat ada penularan Covid-19 di beberapa sekolah dan saya yakin kerajaan bawah Kementerian Pendidikan akan mengambil SOP lebih ketat untuk mengurangkan kebimbangan ibu bapa.

“Kita memandang serius hal ini kerana kanak-kanak adalah golongan berisiko untuk terdedah dengan jangkitan,” kata Ketua Wanita Perikatan Nasional (PN) itu selepas menyampaikan bakul makanan dalam program “Dapur Kita”.

Dilaporkan, Sarawak, Kelantan, Johor dan Selangor telah menutup sekolah di beberapa daerah ekoran penularan kluster pendidikan di sekolah khasnya di kawasan zon merah.

Advertisement

Mengulas lanjut, Rina sekali lagi menggesa agar vaksin untuk kanak-kanak dipercepatkan selain kepada ibu bapa dan guru dalam memastikan penularan tidak merebak serta terus membimbangkan pihak berkenaan.

“Umum mengetahui vaksin ketika ini untuk mereka berumur 18 tahun ke atas. Jadi, saya menggesa dan berharap vaksin untuk kanak-kanak juga dipercepatkan (selepas kajian). Saya akan berhubung dengan Kementerian Pendidikan supaya memberi perhatian khusus kepada kluster pendidikan,” katanya.

Sebelum ini, Rina membuat gesaan yang sama pada 6 April agar pemberian vaksin kepada kanak-kanak dapat dipercepatkan ekoran peningkatan kluster pendidikan di seluruh negara.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top