BM | EN | 中文

KKM perlu bentuk j’kuasa lawan COVID-19 peringkat negeri, PBT – Kit Siang

lim-kit-siang.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 27 JAN: Sudah tiba masanya Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak lagi menyerahkan pengurusan COVID-19 hanya kepada pimpinan teratas, sebaliknya mendapatkan sokongan dan kerjasama di setiap peringkat.

Ahli parlimeb Iskandar Puteri, Lim Kit Siang berkata, KKM sendiri mengakui kakitangan mereka keletihan, hospital penuh dengan ribuan kontak rapat tidak dapat dikesan selain kemampuan dan kemampuan ujian Covid-19 terhad.

“Sudah tiba masanya kita mengubah cara melawan penyakit ini dan bekerjasama dengan negeri, pihak berkuasa tempatan dan agensi lain.

Advertisement

“Pada tahap ini, kami percaya cadangan untuk mengurangkan bebanan hospital dengan memindahkan pesakit Tahap 1 dan 2 ke pusat pengasingan sedang dilakukan.

“Pergerakan sekatan berlaku untuk mengurangkan penularan jangkitan.

“Namun, KKM masih belum melibatkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan untuk menyokong mereka dalam mewujudkan pusat kuarantin di peringkat komuniti, dengan mendapatkan sokongan pengamal perubatan am untuk membantu pengurusan kes.

Advertisement

“Walaupun tidak berdaya, KKM tetap mahu mengekalkan kawalan pusat. Perkara ini bukan lagi pertempuran KKM.

“Perkara ini adalah pertempuran yang melibatkan semua orang dan semua sumber yang ada mesti digunakan pada tahap ini,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Kata Kit Siang, sekiranya gagal bertindak sekarang, maka langkah seterusnya adalah kebarangkalian PKP lebih lama atau terpaksa hidup bersama virus COVID -19 selama beberapa tahun dan berharap sementara agar rancangan vaksinasi dilancarkan.

Advertisement

Tambahnya, dengan kadar penularan tinggi dan logistik ujian saringan terhad, KKM perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan dan kerajaan negeri.

“Setiap kemudahan dan sumber yang sesuai perlu digunakan untuk membuat pusat pengasingan / penempatan masyarakat untuk semua kontak rapat bagi tempoh 8-10 hari.

“Pengamal perubatan tempatan mesti diberi tanggungjawab untuk melakukan pemantauan pesakit terhadap tanda-tanda dan gejala dan berdasarkan panduan khusus, mereka yang mempunyai gejala tertentu diuji dan dirujuk ke hospital.

Advertisement

“KKM harus terus memberi tumpuan untuk membangun kapasiti dan keupayaan dalaman untuk menguruskan kes COVID tahap 3 hingga 5 di rumah.

“Kontak rapat utama ditempatkan di pusat pengasingan komuniti. Kontak rapat kedua dan ketiga perlu menjalani pengasingan kendiri di rumah.

“Pergerakan terus disekat dan dipantau menggunakan teknologi(lokasi google dll) dan majikan perlu memastikan pekerjanya berada di rumah,” katanya lagi.

Advertisement

Kit Siang merujuk langkah Singapura yang memantau kepatuhan pengasingan kendiri di rumah dengan kontak rapat menyediakan aliran video langsung dari lokasi mereka ketika dipanggil menggunakan aplikasi yang tersedia umum.

Manakala doktor setempat memantau keadaan mereka dari jarak jauh dengan menggunakan panggilan untuk menilai keadaan mereka dan lokasi mereka dipantau secara langsung menggunakan perkongsian lokasi Google.

“Dengan kerjasama dan penglibatan orang ramai, strategi ini akan berjaya. Sikap dalam mengurus COVID mesti diubah. Perubahan ini mesti melibatkan semua orang.

Advertisement

“Sebuah jawatankuasa di peringkat tinggi, yang dianggotai oleh golongan profesional daripada pelbagai latar belakang (termasuklah yang bukan daripada bidang perubatan) perlu dibentuk dan diberi kuasa untuk meneliti dan menyemak strategi KKM.

“Jawatankuasa ini perlu diberikan kuasa penuh untuk memberikan panduan kepada KKM dan agensi-agensi lain bagi melawan wabak ini,” katanya lagi.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top