BM | EN | 中文

‘Kerajaan sudah bayar RM13.3 bilion hutang 1MDB, kata Muhyiddin kepada Najib

Najib-Razak-n-Muhyiddin-Yassin.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 8 MAC: Bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan bekas perdana menteri Najib Razak bahawa tiada dana awam digunakan oleh kerajaan untuk membayar prinsipal hutang 1MDB.

“Menteri kewangan maklumkan kerajaan setakat ini sudah membayar RM13.3 bilion hutang 1MDB. Ini duit rakyatlah,” katanya ketika sesi perbahasan titah diraja di Dewan Rakyat, semalam.

Pada 2 Mac lalu, Najib dalam perbahasannya mendakwa hutang itu tidak dibayar menggunakan dana awam, tetapi daripada wang 1MDB yang dikembalikan oleh beberapa entiti seperti Goldman Sachs Group Inc, firma audit KPMG dan Deloitte, Ambank dan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat.

Advertisement

Namun Muhyiddin berkata mungkin apa yang dimaksudkan Najib adalah kerajaan telah berjaya mendapatkan semula wang dan aset 1MDB yang diselewengkan untuk membayar hutang tersebut.

Dia berkata pasukan petugas yang berjaya dalam usahanya untuk mendapatkan semula dana dan aset tersebut ditubuhkan ketika dia menjadi perdana menteri.

Dengan usaha pasukan petugas itu, sebanyak RM23 bilion telah diperoleh semula, katanya.

Advertisement

“Bayangkan jika Najib masih perdana menteri. Saya tak fikir dia akan tubuhkan pasukan petugas khas untuk kesan aset dan wang 1MDB yang hilang,” katanya.

Terdahulu Malaysiakini melaporkan Muhyiddin mendakwa ini kerana Najib sendiri yang menjadi punca perkara itu berlaku.

Beliau juga berkata dia “keliru” kenapa Najib menuduh pentadbirannya sebagai membazirkan wang dan meninggalkan keadaan kewangan negara dalam keadaan yang teruk.

Advertisement

Menurutnya, pentabdirannya membelanjakan “ratusan bilion” untuk langkah mendepani Covid-19, vaksin dan pakej rangsangan ekonomi untuk membantu rakyat.

Justeru, katanya, menyifatkan perkara itu sebagai pembaziran adalah tindakan tidak bertanggungjawab dan tidak sensitif kepada kesusahan yang dialami kalangan yang terjejas akibat wabak tersebut.

“Ramai yang saya jumpa mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas bantuan yang mereka terima,” katanya lagi.

Advertisement

Pentadbiran Muhyiddin memperuntukkan RM530 bilion menerusi beberapa pakej rangsangan ekonomi sejak penularan Covid-19.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

scroll to top