BM | EN | 中文

Kerajaan Selangor teliti bantu peniaga kecil, petani terjejas banjir

amir-shaari-mb-selangor.jpg

Gambar Hiasan / Ehsan FB Amirudin Shari

SEPANG, 1 JAN: Kerajaan Selangor sedang meneliti bantuan sewajarnya kepada peniaga kecil dan petani yang terjejas dengan bencana banjir di Selangor.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata ketika ini pihaknya mahu memfokuskan kepada pembersihan pascabanjir terlebih dahulu.

“Kita faham petani, usahawan perusahaan kecil dan sederhana turut terkesan dengan bencana ini tetapi kita akan melihat kepada kemampuan dan keupayaan untuk membantu mereka.

“Buat masa ini kita akan tumpu kepada pembersihan, kita akan umum dari semasa ke semasa untuk bantuan lain,” katanya, lapor SelangorKini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas membuat lawatan pascabanjir di Sepang baru-baru ini.

Dalam lawatan itu, Amirudin turut bergotong-royong membersihkan beberapa kawasan kediaman di Kampung Cemperai Dengkil selain meninjau kerja baik pulih jambatan menghubungkan Dengkil ke Banting yang runtuh akibat banjir.

Menurut Amirudin jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) seluruh Sepang juga semakin berkurang dan hanya beberapa sahaja masih aktif.

“Untuk di sini (Sepang), majoriti mangsa tidak berpindah di PPS, lebih 9,000 keluarga hanya duduk di rumah masing-masing meskipun kejadian banjir menimpa,” katanya.

Pada 21 Disember, kerajaan Selangor mengumumkan dana RM100 juta bagi permulaan program Selangor Bangkit susulan insiden banjir di beberapa daerah minggu lalu.

Selain pemulihan infrastruktur, peruntukan itu meliputi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa banjir yang terkorban.

Sumbangan RM1,000 turut diagihkan kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman dan barangan yang rosak.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top