BM | EN | 中文

Kerajaan Selangor belanja RM16.5 juta bantu B40 luas perniagaan

Selangor-belanja-RM16.5-juta-bantu-B40-luas-perniagaan.jpg

Nur Faralia Mohammad Hafiz, 34, menggunakan mesin jahit yang diterima dari program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Daerah Hulu Langat di kuarters Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Langat, Bangi pada 11 November 2021 (Gambar Ehsan SelangorKini)

Advertisement

SHAH ALAM, 22 NOV: Kerajaan Selangor membelanjakan RM16.5 juta bagi membantu 4,811 peserta Blueprint Pembasmian Kemiskinan meningkatkan usaha niaga sejak 2008.

Bantuan meliputi alatan niaga secara percuma dengan syarat tidak melebihi RM5,000 bagi menambah baik prestasi mereka, kata wakil rakyat Morib, Hasnul Baharuddin.

Beliau berkata bantuan termasuk mesin jahit, peti sejuk, ketuhar, dapur tungku bergerak, perkakas membaiki basikal dan mesin pengisar buah-buahan bersaiz gergasi.

Advertisement

Turut diberikan ialah komputer riba, mesin khas pengupas dan pemotong bawang, peralatan set meja, kerusi dan payung penjaja.

“Umumnya melalui program ini, Kerajaan Negeri membantu membeli alatan diperlukan peniaga yang disaring dan layak untuk meningkatkan lagi prestasi perniagaan masing-masing,” katanya, lapor SelangorKini.

Program Blueprint Pembasmian Kemiskinan Selangor menyasar golongan miskin dan berpendapatan rendah (B40) yang mempunyai kemahiran untuk berniaga.

Advertisement

Antara perusahaan yang boleh diceburi termasuk jahitan, perniagaan runcit, perniagaan makanan, pengasuh kanak-kanak, perusahaan kecil dan kraftangan.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top