BM | EN | 中文

Kerajaan Johor sedang bina aplikasi untuk rakyat Malaysia di Singapura daftar vaksin

tambak-johor.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 5 APR: Kerajaan Johor sedang membangunkan aplikasi khas pendaftaran vaksin Covid-19 bagi rakyat Malaysia yang berulang alik bekerja di Singapura.

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad berkata, aplikasi dinamakan ‘Immu Plan Johor’ itu akan dibangunkan dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

“Pada peringkat awal aplikasi ini dibangunkan untuk individu yang bekerja di seberang Tambak.

Advertisement

“Seramai 100,000 individu dikenalpasti untuk pendaftaran awal vaksin ini serta jumlah mereka akan dibincangkan dan permohonan dikemukakan kepada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi,” katanya dalam sidang akhbar di Kota Iskandar pada Ahad.

Terdahulu, Sinar Harian melaporkan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar sebagai berkata, mengalu-alukan cadangan daripada kerajaan Johor berhubung pembangunan aplikasi berkenaan.

“ Apa yang dilihat, kita boleh integrasikan senarai pendaftaran daripada aplikasi ini dengan MySejahtera, tidak ada masalah.

Advertisement

“Oleh itu aplikasi ini akan digunakan untuk menyenaraikan nama individu yang berulang alik ke Singapura. Kita juga boleh ambil data itu dan dimasukkan ke dalam MySejahtera untuk mereka diberikan temu janji vaksin,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top