BM | EN | 中文

Kerajaan GRS Sabah mesti bantah penangguhan Undi 18

jannie-lasimbang-sabah.jpg
Advertisement

KOTA KINABALU, 5 APR: Kerajaan GRS Sabah mesti bergabung dengan suara parti politik lain dan menekan kerajaan PN dan Suruhanjaya Pilihan Raya untuk membatalkan keputusannya menangguhkan keputusan oleh Parlimen, kata Adun Kapayan, Jannie Lasimbang.

Kata Jannie, penolakan oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN) Undi 18 untuk mendaftar sebagai pemilih dan Pendaftaran Pemilih Automatik (AVR) menjelang Julai 2021 tidak dapat diterima kerana mereka telah merebut hak para belia untuk memilih kerajaan pilihan mereka.

“Hampir semua negara di dunia telah mengakui hak untuk memilih anak muda mereka.

Advertisement

“Saya kecewa dengan keputusan kerajaan PN dan SPR yang menangguhkan pelaksanaan Undi yang dipersetujui semua pihak yang berkaitan kerana ini mengabaikan suara rakyat dan hak orang muda untuk memilih masa depan mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambah Jannie, Undi 18 adalah proses panjang melibatkan pindaan perlembagaan, kerana ia harus melalui proses perbincangan di parlimen untuk mendapatkan sokongan dan persetujuan semua parti politik.

Ia juga telah mendapat Persetujuan Diraja untuk dilaksanakan tahun ini.

Advertisement

“Sudah tiba masanya kita menunjukkan kesediaan kita untuk melihat para belia terlibat dalam proses pilihan raya dan dalam memilih pemimpin masa depan mereka.

“Daripada membungkam suara orang muda, lebih baik menunjukkan kepada mereka pengalaman kepemimpinan yang memberi inspirasi kepada mereka untuk memperbaiki dunia kita.

“Orang muda perlu bangkit untuk menuntut hak mereka untuk memilih, kerana ini telah mendapat persetujuan dari semua pihak di parlimen.

Advertisement

“Tidak adil untuk merampas hak mereka untuk menentukan kerajaan yang akan membuat keputusan dasar yang baik yang melibatkan kehidupan mereka,” tambah Jannie lagi.

Menurut Jannie, demokrasi tidak boleh berhenti, dan hak mengundi orang muda tidak dinafikan.

“Banyak faedah dapat dicapai apabila negara mengizinkan para belia maju.

Advertisement

“Kepercayaan dan usaha kita untuk memperkasakan anak muda adalah harapan kita untuk masa depan terutama ketika mereka berubah menjadi dewasa yang bertanggungjawab dan terlibat,” ujarnya lanjut.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top