BM | EN | 中文

Kementerian Pelancongan hidup dalam penafian, buat ‘unjuran palsu’ penghunian hotel untuk 2020

Lim-Guan-Eng-2.jpg

Gambar Ehsan The Edge Market

KUALA LUMPUR, 21 DIS: Kementerian Pelancongan mengambil pendekatan “hidup dalam penafian” dengan meramalkan bahawa purata penghunian hotel untuk tahun 2020 akan mencecah 61.1 peratus dan 58.4 peratus pada tahun 2021.

Ahli parlimen Bagan, Lim Guan Eng mempersoalkan bagaimana Kementerian Pelancongan terus mengekalkan dengan unjuran 61.1 peratus penghunian hotel untuk 2020 apabila industri pelancongan menghadapi kerugian RM100 bilion tahun ini.

“Unjuran palsu dan tidak realistik seperti ini akan merosakkan keyakinan masyarakat bahawa kerajaan tidak tahu bagaimana menjalankan tugasnya untuk menyelamatkan industri pelancongan kita,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau memetik Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri di Parlimen baru-baru ini bahawa sektor pelancongan menghadapi kerugian mengejutkan RM100 bilion tahun ini kerana wabak COVID-19.

Kata Guan Eng, negeri-negeri yang bergantung kepada pelancongan seperti Sabah, Selangor, Pulau Pinang dan Johor menyaksikan penutupan perniagaan dan kehilangan pekerjaan yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Ia katanya menimbulkan persoalan sama ada masih akan ada sektor pelancongan yang signifikan setelah wabak COVID-19 berakhir.

“Kerajaan harus melakukan lebih banyak usaha untuk pemandu pelancong, agensi pelancongan dalam dan luar, pengusaha bas ekspres dan pengusaha hotel.

“Untuk industri yang menghadapi masalah teruk, subsidi gaji tinggi berdasarkan peratusan harus ditawarkan, bukan RM600 sebulan, contohnya 50 peratus untuk pekerja berpendapatan hingga RM4,000 sebulan dan 30 peratus untuk pekerja berpendapatan antara RM4,001 dan RM8,000.

“Pada masa yang sama Pakatan Harapan (PH) telah mencadangkan perlunya kenaikan bantuan bulanan kebajikan masyarakat kepada RM1,000 termasuk kepada penganggur.

“Bayaran sekali sahaja hanya menjadi bantuan sementara kepada penganggur dan tidak membantu pemain industri bertahan dan kekal dalam industri pelancongan ketika ia pulih.

“Selanjutnya, perlu ada lanjutan moratorium pinjaman bank secara automatik, tidak termasuk golongan T20, insentif upah pengambilan pekerja sebanyak RM500 dan RM300 setiap bulan untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan bagi penduduk tempatan dan bantuan kewangan tambahan RM10 bilion kepada PKS terutama dalam industri pelancongan,” kata Guan Eng yang juga bekas menteri kewangan.

Tambah beliau, tanpa langkah kewangan penting, sektor pelancongan tidak dapat bertahan daripada kerugian RM100 bilion pada tahun 2020 dan rancangan survival pelancongan yang kukuh untuk mengimbangi kerugian besar tersebut.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top