BM | EN | 中文

Kejayaan VTL Darat buka jalan untuk lebih banyak kategori pengembara pada masa terdekat

tambak-johor.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 1 DIS: Kejayaan pelaksanaan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) Darat Isnin lalu dilihat boleh membuka jalan bagl pembukaan lebih banyak kategori pengembara melalui laluan berkenaan pada masa terdekat.

Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad berkata di pihak kerajaan Johor misalnya tidak menghadapi masalah dari segi mematuhi keperluan-keperluan untuk pembukaan sempadan Malaysia-Singapura melalui Tambak Johor dan Linkedua.

“Semua itu (kejayaan Isnin lalu) adalah satu gambaran pembukaan sempadan akan dapat ditilngkatkan lagi dalam masa terdekat,” kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Serahan Sumbangan Kepada Persatuan Cerebral Palsy Johor yang diadakan di bangunan persatuan itu di sini semalam.

Advertisement

Hasni berkata demikian sebagai mengulas mengenai hari pertama pelaksanaan VTL darat yang menggunakan perkhidmatan bas, bermula dari Terminal Bas dan Pengangkutan Awam Larkin Sentral ke Singapura melalui Tambak Johor.

Kelmarin, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong telah berbincang mengenai langkah·langkah tambahan yang akan dilakukan oleh kedua-dua negara berhubung perjalanan rentas sempadan antara Malaysia dan Singapura.

Antaranya memasukkan semua kategori pengembara untuk VTL Darat tertakluk kepada keperluan kesihatan yang ditentukan oleh kedua-dua negara, memasukkan laluan perkhidmatan bas tambahan melalui Link Kedua dan kereta api yang dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTM); serta membenarkan secara berperingkat melibatkan kenderaan peribadi sepertl motosikal dan kereta.

Advertisement

Sementara itu merujuk kepada projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) pula, Hasni berkata kerajaan negeri terbuka dan menyokong apa juga langkah dan usaha untuk membincangkan tentang pembangunan HSR.

Bagaimanapun beliau berharap perbincangan seharusnya bermuia dari awai untuk membentuk perjanjian baharu dan bukan melihat semuia perjanjian dahulu ataupun meminda perjanjian sebeium ini memandangkan perjanjlan sebelum ini telah pun ditamatkan.

“Kerajaan negeri akan menyokong apa juga langkah dan usaha untuk membincangkan tentang pembangunan HSR ini, tidak kiralah sama ada ia berhenti di Johor atau Kuala Lumpur ke Singapura kerana Johor akan mengambil sepenuh peluang yang ada bila HSR ini dapat dibangunkan.

Advertisement

Kelmarin, Perdana Menteri Singapura berkata republik itu terbuka menerima cadangan baharu dari Malaysia berkaitan projek HSR Kuala Lumpur Singapura walaupun kedua-dua negara itu sebelum ini telahpun bersetuju untuk menamatkan projek tersebut.

Pada 1 Jan tahun lnl, kedua-dua negara daiam satu kenyataan bersama mengumumkan penamatan projek HSR apabila kedua-duanya gagal mencapai persetujuan bagi perubahan yang dicadangkan Malaysia sebelum perjanjan projek itu luput pada 31 Dis,2020.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top