BM | EN | 中文

Kehadiran kawanan gajah resahkan penduduk dua kampung di Kluang

Gajah-Kahang-Kluang-Johor.jpg

Gambar Ehsan FB Kluang 居銮

Advertisement

KLUANG, 28 OKT: Penduduk di Kampung Sri Timur dan Kampung Sri Tambak di sini resah dengan kehadiran kira-kira 40 ekor kawanan gajah sejak dua minggu lalu.

Kemunculan mamalia itu bukan sahaja dibimbangi mendatangkan risiko bahaya malah turut memusnahkan tanaman yang diusahakan penduduk.

Ahli Jawatankuasa Majlis Permuafakatan Kesejahteraan Kampung Sri Tambak, Asri Abdul Samad berkata, kawanan itu dikesan berada di Kampung Sri Timur dua minggu lalu.

Advertisement

“Kejadian ini dialami oleh seorang penduduk di Jalan Menanti Kampung Sri Timur yang pada mulanya mendengar bunyi bising di luar rumahnya.

“Sebaik membuka pintu, dia tergamam melihat kawanan itu berada betul betul di depan rumahnya yang ada ditanam pokok cempedak,” katanya ketika ditemui hari ini.

Asri berkata, penduduk berkenaan hanya membiarkan haiwan liar itu makan sebelum mereka beredar memasuki hutan berhampiran.

Advertisement

“Kira-kira 15 batang pokok cempedak dan nangka dirosakkan. Kejadian kehadiran kawanan gajah liar ini di kawasan rumah penduduk bukan perkara baru malah semakin meruncing sejak 2015,” katanya.

Jelasnya, penduduk kampung mengambil langkah berjaga-jaga termasuk membuat unggun api bagi menghalau gajah berkenaan daripada menghampiri kawasan tersebut.

Terdahulu, Kosmo memetik Asri sebagai berkata, penduduk kampung memohon pihak berkuasa supaya mengambil langkah penyelesaian jangka panjang bagi menyelesaikan konflik berkenaan.

Advertisement

Dakwa penduduk kawanan gajah itu hadir disebabkan oleh tindakan membuka kawasan hutan simpan di Kahang untuk projek Loji Rawatan Air Empangan Kahang seluas kira-kira 2,000 hektar pada tiga tahun lalu.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top