BM | EN | 中文

KEBAKARAN DI TANAH PERSENDIRIAN BERSTATUS PERTANIAN, BUKAN RIZAB HUTAN

mb-johor-dr-sahruddin-jamal-adun-bukit-kepong.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 26 OGOS: Kebakaran kawasan hutan seluas 16 hektar di Kampung Pekajang, Gelang Patah dekat sini sejak Rabu lepas, membabitkan tanah milik persendirian berstatus pertanian.

Menteri Besar Johor Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata semakan mendapati ia tidak melibatkan rizab hutan atau tanah kerajaan negeri.

“Ketika ini pelbagai agensi sedang bertungkus lumus memadamkan kebakaran itu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis pecah tanah Persimpangan Bertingkat Kempas di Taman Setia Tropika, di sini hari ini.

Advertisement

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri, Mohd Solihan Badri dan Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) Datuk Ismail Ibrahim.

Dr Sahruddin berkata kerajaan negeri dalam masa sama, mengambil maklum dan menjunjung kasih saranan Pemangku Raja Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menitahkan supaya sekolah di kawasan berkenaan ditutup sementara demi kesihatan para pelajar.

Beliau berkata pusat pentadbiran kerajaan Johor di Kota Iskandar, Iskandar Puteri juga akan terus beroperasi seperti biasa walaupun keadaan di sekitarnya berjerebu.

Advertisement

Sementara itu, mengenai Persimpangan Bertingkat Kempas yang membabitkan kerja menaik taraf persimpangan bertingkat Lebuhraya Utara-Selatan (E2) dan Jalan Kempas Lama (J105) itu, Dr Sahruddin berkata ia menelan kos sebanyak RM39.7 juta dengan dijangka siap sepenuhnya pada Disember 2020.

Projek tersebut merupakan sebahagian daripada perancangan IRDA bagi melancarkan aliran trafik dari dan ke pusat bandar raya Johor Bahru-Kuala Lumpur-Kempas-Seelong dan kawasan sekitarnya.

“Saya dan IRDA sudah mengadakan taklimat dan pecah tanah, maka, kita harap projek ini akan disiapkan mengikut jadualnya iaitu 18 bulan,” katanya.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top