BM | EN | 中文

KAJIAN WUJUD KAWASAN INDUSTRI BARU DI JOHOR DIJANGKA SIAP AKHIR TAHUN

kawasan-industri.jpg
Advertisement

Gambar Hiasan

JOHOR BAHRU, 9 SEPT: Kajian berhubung cadangan untuk mewujudkan kawasan perindustrian baharu di negeri ini termasuk keperluan memindahkan kilang di Pasir Gudang dijangka siap akhir tahun ini.

Pegawai Daerah Johor Bahru, Datuk Mohammed Ridha Abdul Kadir yang mengetuai Jawatankuasa Kesejahteraan Pasir Gudang berkata, sehingga kini belum ada sebarang keputusan diperoleh atau dimuktamadkan kerana ia masih di peringkat perbincangan.

Advertisement

“Cadangan kawasan penempatan baharu untuk kilang-kilang ini sedang dipertimbangkan di peringkat bahagian ekonomi dan sehingga sekarang ini belum ada maklumat lanjut.

“Ada cadangan beberapa tempat tetapi masih dipertimbangkan dan belum diputuskan, di mana ia boleh berada di mana-mana tempat yang sesuai tetapi yang penting tidak terlalu dekat dengan penempatan penduduk,” katanya yang ditemui pemberita selepas menghadiri Majlis Apresiasi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Johor Peringkat Johor Bahru di sini, semalam.

Bernama melaporkan Mohammed Ridha sebagai berkata, kajian mengenai pemindahan kilang itu masih di dalam perbincangan memandangkan banyak perkara perlu diperhalusi berikutan usaha pemindahan sesebuah kilang itu perlu melihat kepada sumber lain.

Advertisement

“Semua masih dalam perbincangan (pemindahan kilang), kerajaan perlu perhalusi banyak perkara sebab sektor kilang ini amat unik, mana-mana kilang yang kita hendak pindahkan ke suatu kawasan lain perlu juga ambil kira sumber yang ada, kilang lain yang turut menyokong kepada aktiviti yang dikeluarkan oleh satu kilang yang lain.

“Berkemungkinan (kajian siap pada akhir tahun)… lebih cepat, lebih bagus sebab saya dimaklumkan penduduk Pasir Gudang ternanti-nantikan keputusannya,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top