BM | EN | 中文

Johor sokong usaha pemain industri rangsang galakan E-dagang

pemenang.jpg

1) Jimmy (empat, kiri) menyampaikan hadiah kepada pemenang sempena BaseConf 2020 di Studio Iskandar

Advertisement

ISKANDAR PUTERI, 17 JAN: Kerajaan Johor menyokong usaha syarikat berasaskan teknologi dan memperuntuk sejumlah RM1 juta untuk memberi rangsangan kepada perniagaan e-dagang.

Exco Perdagangan Antarabangsa, Pelaburan dan Utiliti Johor, Jimmy Puah Wee Tse berkata, oleh itu, kerajaan negeri berhasrat membantu pemain industri berkenaan berada pada landasan betul.

Katanya, prasarana juga akan dibangunkan untuk memudahkan pelaburan dari sektor swasta yang berpotensi tinggi dalam sektor e-dagang.

Advertisement

“Kini telah memasuki era kedua e-dagang yang mendorong perubahan model perniagaan secara dramatik yang tidak boleh sekadar mengharapkan semata-mata kepada perniagaan dalam talian, memuatturun aplikasi dan pengiklanan.

“Sebagai contoh, pemasaran peruncitan baru, o2o. Secara global, jumlah penduduk Malaysia masih kecil berbanding di luar negeri seperti China yang mengatasi kita dalam pasaran pengguna.

“Suasana telah berubah. Syarikat perniagaan perlu belajar cara memanfaatkan kaedah baru untuk menarik pelanggan dan salah satu caranya ialah melalui penerapan ‘omnichannel’. Ia adalah integrasi antara pengedaran, promosi dan komunikasi kepada pelanggan,” katanya.

Advertisement

Beliau berkata demikian semasa berucap pada perasmian penutup BaseConf 2020 di Studio Iskandar di sini, semalam.

Jimmy yang juga Adun Bukit Batu berkata, kesimpulannya, permainan telah berubah dan hasrat kerajaan Johor adalah untuk membantu sektor e-dagang tempatan terutamanya kepada syarikat pemula niaga.

“Justeru itu, melalui konsep ACE (Accelerate, Cultivate, Expand) atau (Mempercepat, Memupuk, Memperluas), kerajaan negeri Johor menyediakan ruang yang membolehkan usahawan tempatan, anak muda serta mSME untuk menceburi industri e-dagang,” katanya.

Advertisement

Tambahnya lagi, konsep tersebut menjadi platfrom bagi mempelajari asas, membina peluang untuk berkembang dan meningkatkan pembiayaan perniagaan dengan objektif menyumbang kepada ekonomi negara.

“Apa yang kita lakukan hari ini bukan sekadar menyerahkan geran kepada pemohon.

“Sebaliknya, apa yang kami cadangkan sebenarnya adalah program holistik, bukan sahaja sokongan kewangan tetapi menyediakan platform yang kondusif untuk membolehkan syarikat pemula niaga belajar dari golongan profesional,” katanya lagi.

Advertisement

Dalam pembentangan (pitch) lapan buah syarikat pemula niaga (startup) di BaseConf 2020 semalam, Supplycart dari Kuala Lumpur memenangi geran bernilai RM25,000 selain latihan bimbingan firma profesional selama setahun.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top