BM | EN | 中文

JK khas siasat kematian Adib disaran siasat kes Teoh Beng Hock – Lip Eng

lim-lip-eng-mp-kepong.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 15 NOV: Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng dalam satu kenyataan media pada 14 November 2021 menyambut baik usaha kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi menyiasat kes kematian Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim yang sebelum ini sering dipolitikkan.

Menurut Lip Eng, sehingga ke hari ini masih banyak pihak tidak bertanggungjawab menggunakan kes kematian Allahyarham Adib sebagai propaganda politik, malah menyemarakkan isu perkauman dan agama.

Justeru katanya, jawatankuasa khas itu disaran menyiasat kes kematian mendiang Teoh Beng Hock yang telah berlalu selama 12 tahun dan masih belum terungkai.

Advertisement

“Langkah ini membuktikan betapa wajarnya kes-kes seperti ini perlu diambil serius dan wajar segera diselesaikan,” katanya.

“Kes-kes sebegini perlu diberi perhatian sewajarnya.

“Kita tidak boleh membiarkan wujudnya campur tangan politik melampau, sehingga mengganggu siasatan-siasatan kes seperti ini,” tambah beliau lagi.

Advertisement

“Sewaktu Pakatan Harapan (PH) mentadbir, kes ini telah dibuka semula dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri yang mengetuai siasatan tersebut pada ketika itu.

“Oleh itu, sudah wujud tanggungjawab moral supaya kes tersebut diselesaikan dengan secepat yang mungkin.” tambah Lip Eng, lapor Roketkini.

Johorkini

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top