BM | EN | 中文

Jelajah Selangor Bekerja: 117 peserta diterima, lepasi temu duga

Program-Jelajah-Selangor-Bekerja-2020.jpg
Advertisement

SHAH ALAM, 29 NOV: Seramai 117 peserta yang menghadiri temu duga program Jelajah Selangor Bekerja 2020 berjaya mendapat pekerjaan dalam pelbagai sektor setakat ini.

Exco Pembangunan Generasi Muda, Mohd Khairuddin Othman berkata 55 daripada jumlah peserta itu melalui temu duga di Kuala Selangor, Gombak (49) dan Sungai Buloh (13) dan ia perkembangan positif kerana mencapai angka tersebut dalam tempoh sebulan penganjuran jelajah.

“Sebanyak 13,124 kekosongan jawatan dan 71 majikan dikumpulkan melalui tiga siri jelajah sebelum ini. Kerajaan Negeri berterima kasih kepada majikan kerana membantu menyediakan peluang kerja untuk peserta,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, SelangorKini melaporkan Mohd Khairuddin membuat tinjauan sesi temu duga di Dewan Utama Demesne, Pejabat Daerah Hulu Langat, Bandar Baru Bangi di sini hari ini.

Beliau berkata 3,669 kekosongan jawatan disediakan pada siri keempat Jelajah Selangor Bekerja di Hulu Langat hari ini membabitkan 19 majikan yang mengendalikan proses temu duga secara dalam talian dan fizikal.

Katanya, jelajah diadakan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) ketat selaras arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN) tidak membenarkan perhimpunan ramai.

Advertisement

“Walaupun berdepan kekangan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tetapi ia bukan alasan dan menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri mengadakan jelajah bekerja dalam keadaan norma baharu untuk memberi peluang pekerjaan kepada anak muda,” katanya.

Program Jelajah Selangor Bekerja 2020 anjuran Kerajaan Negeri menerima 9,969 permohonan sejak pendaftaran dibuka pada 15 September.

Selain Hulu Langat, jelajah tersebut bermula di Kuala Selangor pada 15 November diikuti Gombak (21 November), Sungai Buloh (22 November) serta Shah Alam (5 dan 6 Disember).

Advertisement

Antara peluang pekerjaan ditawarkan adalah profesor, pensyarah, tutor al-Quran, akauntan, pengurus jualan, pegawai penyelidik, juruteknik, pembaca meter, operator panggilan, pemandu traktor terminal, penyelia dan penjaga stor.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top