BM | EN | 中文

JDT menang tipis 1-0 keatas Terengganu FC

johor-darul-tazim-terengganu-FC.jpg

Gambar Ehsan FB JOHOR Southern Tigers

Advertisement

Johor Darul Ta’zim (JDT) menang tipis 1-0 Terengganu FC (TFC) di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, di Gong Badak, Kuala Terengganu malam tadi.

Kemenangan skuad Harimau Selatan itu hasil kesilapan pertahanan TFC, Argzim Redzovic yang menolak bola ke belakang dan gagal dibaca penjaga gol sehingga berjaya dihidu Safawi Rasid untuk meledak jaringan.

JDT terlebih dahulu mencemaskan benteng pertahanan tuan rumah apabila mendapat peluang terbaik pada minit ketiga menerusi penyerang, Diogo Santo yang merebut bola daripada Muhammad Mohd Fauzi, namun rembatannya sedikit sipi melepasi tiang gol.

Advertisement

Pada minit ke-11, Safawi sekali lagi berpeluang untuk melebarkan jaringan kedua peribadinya apabila berjaya melakukan rembatan kencang dalam kotak penalti, tapi berjaya dihalang pertahanan, Hafizal Alias.

Skuad TFC yang dilihat lebih banyak bertahan sekali lagi diuji juga melalui Safawi pada minit ke-35 selepas pemain itu bijak meloloskan diri sebelum melakukan rembatan dari sebelah kanan pintu gol tapi berjaya dipatahkan pertahanan, Arif Fadzilah Abu Bakar.

Selepas kerap ditekan, skuad kendalian Nafuzi Zain mendapat peluang terbaik untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-42 hasil sepakan percuma kapten, Lee Tuck yang singgah di kepala Redzovic namun tandukan pemain kelahiran Montenegro itu melepasi palang gol.

Advertisement

Sepanjang babak pertama, skuad kendalian Benjamin Mora lebih banyak mendominasi permainan manakala skuad TFC dilihat bergelut untuk memecah benteng pertahanan pelawat yang diketuai Aidil Zafuan Abd Radzak.

Bersambung babak kedua, skuad tuan rumah memperkemaskan gerakan apabila berjaya melakukan percubaan menarik namun masih gagal memecah kebuntuan gol hingga tamat perlawanan.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top