BM | EN | 中文

Jabatan Kehakiman Syariah tangguh perkhidmatan di beberapa negeri hingga Jumaat ini

kehakiman-mahkamah-hakim.jpg
Advertisement

PUTRAJAYA, 7 OKT: Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) menangguhkan perkhidmatan dan operasi di beberapa negeri termasuk prosiding perbicaraan, sebutan kes, majlis sulh serta pendaftaran kes yang melibatkan orang awam, bermula hari ini hingga Jumaat.

Jabatan Kehakiman Syariah Negeri (JKSN) yang terlibat ialah Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, JKSN Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Terengganu dan Sarawak kecuali Mahkamah Tinggi Syariah Sarawak serta Mahkamah Syariah Daerah Sibu.

Ketua Pengarahnya Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata keputusan itu dibuat susulan ada kontak rapat beberapa pegawai syariah yang terlibat pada Persidangan Kehakiman dan Perundangan Syariah Nusantara (PKPSN) 2020.

Advertisement

Perkhidmatan dan operasi di JKSN Pahang, Kedah, Perlis, Johor, Kelantan dan Makhamah Syariah Melaka pula berjalan seperti biasa, katanya dalam kenyataan hari ini.

PKPSN 2020 yang berlangsung pada 29 dan 30 Sept lalu turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang disahkan positif COVID-19.

Sementara itu, Mohd Na’im yang juga Ketua Hakim Syarie JKSM berkata pengurusan kes rayuan yang melibatkannya juga ditangguhkan sementara waktu sehingga keputusan rasmi saringan COVID-19 diperoleh daripada Kementerian Kesihatan.

Advertisement

Beliau juga berkata semua program latihan, muzakarah dan bengkel yang melibatkan JKSM di mana-mana tempat yang melibatkan kehadiran secara fizikal ditangguhkan hingga 31 Okt ini.

Selaras dengan pengumuman kerajaan mengenai sekatan rentas negeri di Sabah, beliau berkata kes rayuan di JKSN Sabah yang melibatkan panel rayuan JKSM bermula 12 Okt ini juga ditangguhkan.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top