BM | EN | 中文

JABATAN ALAM SEKITAR JOHOR SIASAT PEMBAKARAN TERBUKA DI KEMPAS

Tan-Chen-Choon.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 8 OGOS: Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor sudah melakukan siasatan berhubung kejadian pembakaran terbuka di tapak pelupusan sampah haram di Jalan Banjaran 15, Bukit Kempas di sini, yang menyebabkan pencemaran asap di kawasan sekitar.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kesejahteraan Bandar dan Alam Sekitar negeri, Tan Chen Choon berkata, kertas siasatan sedang dilengkapkan untuk dikemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya.

Beliau berkata, Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Johor juga sudah mengeluarkan notis 7A mengikut Seksyen 128 Kanun Tanah Negara kepada pemilik tanah yang terlibat supaya memulihkan keadaan tanah sebagaimana syarat nyata tanah.

Advertisement

“Kerajaan Negeri Johor sentiasa memandang serius terhadap alam sekitar terutama di Bukit Kempas yang didapati terdapat masalah pembakaran api bawah tanah yang berterusan di tapak pelupusan sampah haram serta pembakaran terbuka di tempat itu.

“Justeru itu, menerusi mesyuarat khas bersama agensi dan jabatan kerajaan, operasi pemadaman akan dilakukan berterusan selama seminggu selain dipantau oleh agensi terlibat yang antaranya Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Syarikat Air Johor (SAJ) dan SWCorp. ” katanya menerusi kenyataan semalam.

“MBJB bersetuju “long-arm excavator” akan disewa untuk mengorek timbunan sampah yang terbakar dan membanjirkan dengan air melalui hos pihak bomba. Pihak bomba pula akan menyediakan jentera 24 jam dan SAJ akan membekalkan air untuk disalurkan ke jentera bomba,” katanya.

Advertisement

Penutupan laluan masuk ke dalam kawasan tapak berkenaan juga akan dilakukan dengan menggunakan penghadang konkrit supaya kejadian seumpama tidak berulang.

Bernama melaporkan Tan sebagai berkata, tindakan undang-undang yang tegas boleh diambil kepada pemilik tanah yang melakukan pembakaran terbuka iaitu pengambilan semula tanah dengan cara pelucutan hak di bawah Seksyen 129 Kanun Tanah Negara kerana pelanggaran syarat tanah, dan denda RM500,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sumber Manusia, Sains dan Teknologi negeri, Aminolhuda Hassan berkata isu pembakaran terbuka itu turut menjejaskan Sekolah Kebangsaan Taman Bukit Kempas yang berjarak hanya satu kilometer dari lokasi tapak pelupusan haram itu.

Advertisement

Beliau, yang melawat sekolah dengan 353 murid itu hari ini, turut menyampaikan sumbangan 1,000 penutup mulut dan hidung kepada pihak sekolah.

“Pihak sekolah memaklumkan pencemaran asap ini agak kritikal pada Ahad lepas, namun, tiada laporan sesak nafas melibatkan pelajar dan kakitangan sekolah, tetapi pencemaran ini menyebabkan ketidakselesaan kepada mereka. Saya harap perkara ini dapat diselesaikan secepat mungkin,” katanya.

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top