BM | EN | 中文

IMBRT DIJANGKA DILAKSANA DI ISKANDAR MALAYSIA PADA 2022 – IRDA

iskandar-malaysia.jpg
Advertisement

ISKANDAR PUTERI, 22 OGOS: Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) yakin khidmat pengangkutan awam yang dikenali Iskandar Malaysia Bas Rapid Transit (IMBRT) di Iskandar Malaysia, Johor akan memacu sistem pengangkutan lebih efisien di bandar metropolis itu.

Ketua Eksekutif Datuk Ismail Ibrahim berkata, IRDA menjangka pelaksanaan IMBRT pada tahun 2022 akan memberi alternatif kepada penduduk di bandar ini yang dijangka meningkat kepada dua juta penduduk bagi menggunakan perkhidmatan awam.

Menurutnya, IMBRT diwujudkan bagi mengatasi kelemahan sistem pengangkutan sedia ada yang hanya meliputi 35 peratus kawasan Iskandar Malaysia, berkeluasan 2,217 kilometer persegi.

Advertisement

“IRDA mengunjurkan kemudahan IMBRT akan memberikan perkhidmatan kepada populasi tumpuan iaitu 90 peratus daripada Iskandar Malaysia.

“Kami berharap pada tahun 2022, IRDA akan melaksanakan perkhidmatan operasi IMBRT fasa 1,” katanya, lapor SH Online.

Ismail berkata, ia akan melibatkan tiga laluan utama, 26 laluan terus dan 42 laluan bas pengantara.

Advertisement

Tambahnya, dengan sistem bersepadu itu, IMBRT akan dapat membantu pengguna menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan persendirian.

“Kami berkeyakinan jumlah bas yang akan digunakan ialah 800 hingga 1,400 bas.

“Buat masa ini, jumlah penduduk yang menggunakan kenderaan persendirian ialah adalah 85 peratus dan selebihnya adalah menggunakan perkhidmatan awam.

Advertisement

“Kami mengunjurkan penduduk akan menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam akan meningkat kepada 50 peratus selepas IMBRT beroperasi nanti,” tambah Ismail.

Mengulas modal pelaburan pelaksanaan projek IMBRT, Ismail berkata, IRDA mendapat kelulusan dari Kerajaan Pusat sebanyak RM2.56 bilion dan daripada jumlah itu sebanyak RM1 bilion akan ditampung kerajaan manakala selebihnya dibiayai pihak swasta.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top