BM | EN | 中文

Identiti jurukimpal maut akibat letupan di kilang Pasir Gudang telah dikenal pasti

letupan-kilang-pasir-gudang.png
Advertisement

JOHOR BAHRU, 16 JAN: Jurukimpal yang maut akibat letupan di sebuah kilang memproses produk kelapa sawit di Tanjung Langsat, di Pasir Gudang, hari ini, dikenali sebagai Wilson Bangau, 45, berasal dari Sarawak.

Dua lagi rakannya yang cedera pula adalah Bonsi Buli , 42, dan Muhamad Syafiq Abdul Rahman, 23, kedua-duanya rakyat tempatan.

Timbalan Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Johor Pauzan Ahmad berkata Wilson maut akibat terjatuh dari ketinggian 15 meter dari tempat dia melakukan kerja-kerja pengimpalan untuk membaiki penutup ruangan lubang bagi mengambil sampel bahan di tangki simpanan yang menyimpan kira-kira 800 metrik tan crude glycerin di kilang berkenaan.

Advertisement

“Mangsa (Wilson) terjatuh akibat impak letupan berkenaan. Bonsi juga jatuh tetapi hanya patah kaki manakala Muhammad Syafiq melecur di bahagian muka dan tangan. Mereka difahamkan merupakan pekerja yang dilantik kilang itu untuk melakukan kerja-kerja kimpalan.

“Kedua-dua mangsa yang cedera (Bonsi dan Muhamad Syafiq) dibawa ke Hospital Sultan Ismail dan mangsa maut (Wilson) diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut,” katanya kepada pemberita di luar kilang berkenaan, hari ini.

Pauzan berkata bomba menerima laporan kejadian pada 2.41 petang dan berikutan itu, empat jentera dengan 42 keanggotaan digegaskan ke lokasi kejadian untuk operasi menyelamat.

Advertisement

“Di tempat kejadian, terdapat tujuh tangki simpanan dengan tiga daripadanya merupakan tangki simpanan crude glycerin yang sudah diproses,” katanya.

Beliau berkata pada masa ini, pihak forensik masih lagi melakukan kerja-kerja siasatan bagi mengenal pasti punca letupan dan anggaran kerugian.

Beliau berkata insiden berkenaan tidak menjejaskan operasi kilang terbabit dan tidak menyebabkan kebakaran.

Advertisement

Pihak bomba menamatkan operasi pada 4.26 petang tadi.

Bernama

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top