BM | EN | 中文

Harga ayam di Johor Bahru naik 30 sen, bekalan didakwa berkurangan

harga-ayam-di-jb-meningkat-nov-2021.png

JOHOR BAHRU, 14 NOV: Harga ayam di bandaraya ini naik 30 sen bermula Jumaat lalu kepada RM9.80 sekilogram (kg) berikutan bekalannya yang didakwa berkurangan kebelakangan ini.

Tinjauan di pasar basah sekitar Tampoi dan Perling, di sini, mendapati peniaga ayam mula menurunkan harga lama RM9.50 sekilogram bagi digantikan dengan harga baharu.

Peniaga ayam, Samsul Bahari Anuar, 42, berkata kenaikan harga ayam itu tidak dapat dielak berikutan pembekal gagal memenuhi pesanan bekalan ayam yang diminta berikutan stok ayam terhad.

Katanya, kebiasaannya setiap peniaga ayam membuat pesanan ayam antara 100 hingga 200 ekor setiap hari, namun kini hanya dibekalkan 40 hingga 50 ekor ayam, sehari.

Katanya kenaikan harga ayam 30 sen setiap kg sepatutnya bermula pada Khamis, namun peniaga sepertinya tidak sampai hati melihat pelanggan merungut.

“Pembekal mendakwa selain masalah harga dedak yang kekal tinggi, penternak juga mengalami masalah pekerja yang tidak mencukupi di ladang menyebabkan pengeluaran ayam dari ladang menjadi semakin berkurangan.

“Pendapatan peniaga ayam turut merosot paling teruk ketika ini kerana hanya mampu dapat untung bersih 70 hingga 80 sen setiap kilogram ayam.

“Ia berbanding ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kami mampu dapat untung bersih RM1.50 bagi setiap kg ayam,” katanya ketika ditemui di lot niaganya.

Terdahulu, Berita Harian melaporkan harga hasil laut terutama ikan dan udang turut dikesan naik mendadak di bandaraya ini.

Peniaga hasil laut yang hanya mahu dikenali sebagai Ah Peng, 52, berkata ia berikutan musim tengkujuh yang menyebabkan ombak tinggi menjadikan bekalan produk berkenaan semakin berkurangan.

Katanya, kenaikan harga hasil laut ketika musim tengkujuh juga tidak dapat dielakkan berikutan stok bekalan segar yang tidak banyak diperoleh daripada pembekal.

“Kebiasaannya setiap kali musim tengkujuh harga hasil laut akan naik antara RM3 atau lebih. Antara ikan yang naik harga termasuklah kembung batu kini berharga RM12.58 sekilogram berbanding hanya RM10 sebelum ini.

“Harga udang naik paling tinggi ketika ini. Udang kecil yang sebelum ini hanya RM14 sekilogram naik RM8 kepada RM22 sekilogram, manakala udang sederhana sebelum ini RM25 sekilogram naik RM7 kepada RM32,” katanya.

Sementara itu, pengguna, Mohd Fairuz Azali, 38, yang juga pemandu lori berkata, harga barangan basah terutama ayam dan ikan yang kerap kali naik sememangnya membebankan orang ramai.

“Paling ketara adalah harga ayam yang sebelum ini hanya RM7.50 sekilogram pada PKP lalu namun kini melonjak kepada RM9.80 sekilogram.

“Saya dan isteri terpaksa meninjau harga dahulu sebelum membeli bagi memastikan perbelanjaan barangan dapur mencukupi kerana mempunyai keluarga yang besar,” katanya.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top