BM | EN | 中文

Hanya 18.9 peratus Orang Asli daftar imunisasi COVID-19, Jakoa pergiat inisiatif

Jabatan-Kemajuan-Orang-Asli-JAKOA.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 22 JUN: Hanya 18.9 peratus atau 27,276 individu daripada 144,180 Orang Asli yang berumur 18 tahun ke atas telah berdaftar di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, dedah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) semalam.

Bagi mengatasi masalah itu, Jakoa merangka pelbagai inisiatif terutamanya untuk menyebar luas maklumat mengenai vaksin kepada semua suku Orang Asli, termasuk kelompok yang masih mengamalkan cara hidup berpindah-randah.

“Antara inisiatif tersebut ialah melalui penerangan kepada tok batin dan pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keselamatan Kampung Orang Asli, dan mereka akan memujuk masyarakat di bawah pentadbiran masing-masing (untuk mengambil vaksin),” kata Jakoa, lapor Bernama.

Advertisement

Hingga kini, seramai 4,395 Orang Asli telah menerima satu dos vaksin manakala 1,500 orang telah melengkapkan dua dos vaksin.

Peranan yang dimainkan Taskforce COVID-19 Jakoa juga akan memastikan segala maklumat tepat mengenai vaksin dapat disampaikan secara berkesan kepada masyarakat Orang Asli.

Bagi memberi kemudahan kepada mereka, program pemberian vaksin diadakan di kampung Orang Asli terpilih sebagai pusat pemberian vaksin (PPV), selain gerak kerja pendaftaran program imunisasi turut diadakan bersekali dengan program bantuan bakul makanan dan kebajikan.

Advertisement

Di Johor, Jakoa menggunakan strategi memberi suntikan vaksin kepada pemimpin masyarakat itu sebagai usaha meningkatkan keyakinan mereka untuk menerima suntikan vaksin COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar Johor Datuk Samsolbari Jamali berkata menerusi strategi itu, 2,314 individu atau 19.8 peratus daripada keseluruhan 11,670 masyarakat Orang Asli yang layak, bersetuju menerima suntikan.

Di JOHOR terdapat 16,232 penduduk Orang Asli daripada suku Jakun, Kuala, Seletar, Kanaq dan Temuan yang mendiami 60 kampung Orang Asli.

Advertisement

“Kami menjangkakan proses pendaftaran vaksinasi bagi masyarakat Orang Asli di Johor dapat diselesaikan penghujung bulan depan bagi mencapai imuniti kelompok dan penularan COVID-19 dapat dikawal,” katanya.

Di PAHANG, dua tok batin, Pigi Amau dan Tosi Ayin, memutuskan untuk menampilkan kepimpinan melalui teladan apabila mendaftar sebagai penerima vaksin agar diikuti oleh anak-anak buah mereka, dan kedua-duanya menghadiri janji temu hari ini.

“Proses cucuk sekejap sahaja dan langsung tak sakit. Saya berharap semua anak buah tidak bimbang untuk ambil vaksin dan jika masih ada yang ragu-ragu, mereka boleh ke rumah untuk melihat sendiri keadaan saya,” kata Pigi yang berasal dari Kampung Chuat di Bera.

Advertisement

Pigi, 65, adalah individu pertama daripada 200 penduduk suku kaum Semelai di kampung itu yang telah menerima suntikan vaksin.

Pengalaman sama turut dikongsi Tosi, 60, yang merupakan Tok Batin Pos Iskandar, juga di Bera, yang mahukan anak buahnya mengambil tindakan sama sepertinya memandangkan masih ada yang takut meskipun sudah berdaftar.

Tosi daripada suku kaum Semelai adalah antara 20 individu Orang Asli terpilih menerima suntikan vaksin hari ini.

Advertisement

Di SELANGOR, Pengerusi Persatuan Kebajikan dan Pengurusan Islam Orang Asli (PKPIOA) Selangor Norazman Jamalim berkata peranan pemimpin setempat khususnya tok batin, sangat penting dalam menyebar luas maklumat vaksin memandangkan keterbatasan komuniti itu dalam mendapat akses kepada Internet selain kekangan kemahiran penggunaan telefon pintar dalam kalangan warga emas.

Pengarah Kesihatan Negeri Selangor Datuk Dr Sha’ari Ngadiman pula berkata setakat ini, seramai 14,301 Orang Asli di lima daerah di negeri itu layak menerima suntikan vaksin COVID-19.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top