BM | EN | 中文

HAB BELIA DI HUTAN BANDAR MBJB

kedai-mini-hub-belia.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 18 SEPT : Hab belia seluas 15 hektar di Hutan Bandar Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), di sini dijangka dibuka secara rasmi pada suku pertama tahun depan.

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar Malaysia (IRDA), Datuk Ismail Ibrahim berkata, hab berkenaan turut memberi ruang kepada golongan belia berkecimpung dalam pelbagai bidang.

“Inilah platform yang mana belia boleh menikmati dan mengembangkan diri mereka dalam bidang seperti sukan, keusahawanan, kreatif, kesenian, sukarelawan dan sebagainya.

Advertisement

“Ia juga adalah salah satu inisiatif di bawah Iskandar Malaysia strategi pembangunan belia dan dibina berdasarkan maklum balas daripada golongan muda,” katanya.

Tambahnya, pembangunan belia adalah ekonomi dan sosial yang utama agenda di Iskandar Malaysia kerana mereka akan menjadi pemimpin dan pemain masa depan.

“Oleh itu, adalah penting mereka (belia) dipupuk dengan kemahiran dan pengalaman sejajar dengan pertumbuhan pesat Iskandar Malaysia,” katanya.

Advertisement

Berikutan itu, katanya, Irda sedang mencari usahawan dan rakan strategik untuk menjadi sebahagian daripada hab di situ.

“Sebagai persiapan pembukaannya, hab belia sedang mencari usahawan, terutamanya belia yang minat untuk berniaga produk makanan atau minuman, peralatan sukan, pakaian dan sebagainya,” katanya lagi.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top