BM | EN | 中文

Graduan di Johor perlu kejar peluang pekerjaan, persiap pengetahuan digital

aminolhuda-hassan.jpg
Advertisement

TANGKAK, 5 OGOS: Graduan di negeri ini perlu mengejar peluang pekerjaan yang ada di samping tidak mengenepikan pengetahuan dalam bidang digital yang begitu meluas ketika ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sumber Manusia dan Teknologi Johor, Aminolhuda Hassan berkata persediaan rapi juga perlu ada dalam diri setiap graduan agar mereka tidak kekok dengan tugasan yang diberikan kelak.

Menurutnya, perkara itu penting dalam menonjolkan kemahiran serta membuktikan keyakinan kepada majikan masing-masing yang para graduan amat bersedia untuk berada dalam industri.

Advertisement

“Sekarang ini banyak perkara terkait dengan teknologi terkini dan para graduan perlulah mempersiapkan diri, selain itu perkara yang paling penting adalah pengetahuan graduan berkaitan latar belakang syarikat serta skop tugasan yang dipohon di sesebuah perusahaan.

“Pemohon harus bersedia dengan membuat kaji selidik berkaitan latar belakang majikan.

“Pengetahuan mengenai syarikat yang dipohon penting kerana ia membantu graduan memperoleh peluang untuk diterima bekerja,” katanya pada Karnival Kerjaya Johor Bestari 2019 bersempena Festival Roda dan Gincu di Dataran Tangkak, di sini kelmarin.

Advertisement

melaporkan Aminolhuda sebagai berkata, antara penyebab ramai graduan menganggur adalah kerana terlalu memilih kerja dengan begitu taksub untuk bekerja dalam bidang yang mereka minati sahaja.

Jelasnya tidak salah sekiranya para graduan mengambil peluang pekerjaan yang ditawarkan kepada mereka walaupun ia tidak selari dengan kelulusan.

“Seharusnya setiap peluang yang ada perlulah direbut, di mana bekerja bukan mengikut kelulusan ini sebenarnya menambah pengetahuan, sekali gus mempunyai pengalaman yang tersendiri,” katanya.

Advertisement

Dalam pada itu, karnival berkenaan menawarkan sebanyak 1,783 peluang pekerjaan dan setakat hari ini, seramai 63 graduan telah mendapat pekerjaan semasa karnival berlangsung.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top