BM | EN | 中文

Gajah liar serang pengawal keselamatan sehingga maut, dipercayai cuba lindungi anak

gajah.jpg

Gambar Hiasan

Advertisement

JOHOR BAHRU, 29 JUL: Gajah liar yang dipercayai menyerang seorang pegawal keselamatan di sebuah lombong pasir di Batu 6, Simpang Perani, Mawai, Kota Tinggi, sehingga maut semalam, disyaki berbuat demikian untuk melindungi anaknya.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Johor Salman Saaban berkata ini berdasarkan kesan tapak anak gajah yang ditemukan di lokasi kejadian.

“Kita mengesyaki terdapat tiga ekor gajah terlibat termasuk seekor anak gajah. Kita percaya mereka ini terpisah dari kumpulan gajah panti yang sering berjalan berkumpulan (dalam 30 hinggan 40 ekor).

Advertisement

Adalah disyaki gajah naik berang dengan salakan kumpulan anjing (dalam 10 hingga 15 ekor) yang memang ada di kawasan kejadian di mana mangsa sedang tidur. Kita juga kesan tapak anak gajah yang dikesan, dipercayai gajah cuba melindungi anaknya daripada kumpulan anjing tersebut,” kata beliau ketika dihubungi Bernama, di sini, semalam.

Salman berkata pihaknya kini cuba mengesan dan menangkap gajah-gajah terbabit untuk dipindahkan ke lokasi lain.

“Kami juga membantu keluarga mangsa untuk membuat tuntutan Tabung Bantuan Serangan Binatang Buas bagi mengurangkan beban yang dipikul oleh keluarga mangsa,” kata beliau lagi.

Advertisement

Salman berkata demikian ketika diminta mengulas punca kejadian semalam dan tindakan pihak Perhilitan Johor dalam menangani kes berkenaan.

Semalam, lelaki berusia 56 tahun dipercayai diserang dua hingga tiga ekor gajah ketika bertugas sebagai pengawal keselamatan pada jam 10.30 pagi.

Hasil siasatan di tempat kejadian, mangsa ditemui dalam keadaan terbaring tidak berbaju serta berseluar hitam dengan kesan lebam pada badan disyaki diserang oleh gajah liar.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top