BM | EN | 中文

EduCity Iskandar sasar 15,000 pengambilan pelajar dalam tempoh 5 tahun

EduCity-Iskandar.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 18 OGOS: EduCity Iskandar Malaysia Sdn Bhd (EduCity Iskandar) mensasarkan sehingga 15,000 pengambilan pelajar di sekolah dan universitinya dalam tempoh lima hingga 10 tahun.

Pengarah Urusannya, Wan Ahmad Saifuddin Wan Ahmad Radzi berkata rancangan pengembangan EduCity Iskandar yang dikenali sebagai ‘EduCity 2.0’ memperluaskan cadangan nilai cadangan ke arah mewujudkan persekitaran pembelajaran baharu dan juga meletakkannya kedudukannya sebagai destinasi pembelajaran.

“Ketika ini, kami mempunyai sebanyak 2,500 hingga 4,000 pelajar. Kami perlu melipatgandakan jumlah itu dengan membawa lebih banyak lagi,” katanya, lapor Bernama.

Advertisement

Mengumumkan rancangan masa depan di bawah EduCity 2.0.untuk dilaksanakan pada 2021, Wan Ahmad berkata akan menampilkan identiti baharu, kemudahan semasa ditambah baik dan penambahan rakan kongsi baharu serta membuka lebih banyak gabungan institusi baharu seperti sekolah, syarikat latihan dan penyelidikan dan pembangunan (R&D).

EduCity Iskandar juga mengumumkan penubuhan EduCity International College, ia adalah model perkongsian fleksibel, EduCity Academy akan meletakkan kedudukan EduCity Iskandar sebagai makmal penyelidikan.

Pendekatan inovatif ini akan melengkapkan ekosistem bandar pendidikan dan memperkukuhkan perkongsian perniagaan dan peluang strategik untuk rakan kongsi EduCity Iskandar yang sedia ada dan rakan niaga yang akan datang.

Advertisement

“Beberapa inisiatif termasuk menyelesaikan ekosistem kita sekarang dan mewujudkan model perkongsian fleksibel untuk menarik rakan kongsi yang berpotensi. Kami juga bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mengekalkan dan mengoptimumkan kemudahan kami dan meningkatkan pengalaman pelajar,” katanya.

Selain itu, Wan Ahmad Saifuddin juga mengumumkan penubuhan Reliance Aviation Academy dan LEA Academy & English Center pada tahun 2020 diikuti oleh Sekolah Antarabangsa IDRISSI yang akan mula beroperasi pada tahun 2021.

EduCity yang ditubuhkan pada tahun 2008 sebagai sebuah kota pendidikan bersepadu di Iskandar Puteri, Johor, adalah anak syarikat milik penuh Iskandar Investment Bhd, sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang ditubuhkan untuk merangsang pembangunan jangka panjang Iskandar Malaysia dan kini menempatkan sembilan rakan kongsi pendidikan tempatan dan antarabangsa.

Advertisement

Sebagai bandar pendidikan kampus pelbagai yang pertama di Asia, EduCity Iskandar menawarkan perkhidmatan perkongsian berkualiti, perkhidmatan sokongan dan kemudahan canggih, seperti tempat tinggal pelajar, keselamatan, kemudahan rekreasi dan sukan kepada rakan kongsinya dan masyarakat setempat.

EduCity terdiri daripada gabungan sembilan pusat pengajian tinggi, sekolah berasrama dan pusat R&D yang dilengkapi dengan kemudahan rekreasi dan sukan, serta kawasan yang sesuai untuk penginapan pelajar.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top