BM | EN | 中文

DUN Johor lulus belanjawan negeri 2022

kota-iskandar-bangunan-dun-johor.png

Gambar Ehsan Flickr / Mie Abdullah

Advertisement

ISKANDAR PUTERI, 29 NOV: Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor semalam meluluskan Belanjawan Johor 2022.

Speaker DUN Suhaizan Kaiat memaklumkan belanjawan itu diluluskan secara majoriti dengan 27 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mengangkat tangan tanda setuju dengan 27 berkecuali sementara dua Adun tidak hadir.

“Yang setuju angkat tangan, ” kata beliau pada hari terakhir Persidangan Keempat DUN yang ke-14, hari ini.

Advertisement

Dua Adun iaitu Datuk Osman Sapian (Bersatu-Kempas) dan Hahasrin Hashim (BN-Panti) tidak hadir kerana masalah kesihatan, manakala 54 Adun termasuk bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (Bersatu-Gambir) hadir.

Terdahulu, Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad dalam sesi penggulungan Belanjawan Johor 2022 berkata kerajaan negeri akan memperhebat usaha menjadikan Johor sebagai negeri pilihan pelabur memandangkan kedudukannya yang strategik dan memiliki pelbagai agensi pemangkin ekonomi.

“Saya yakin dan percaya bahawa Johor akan menjadi antara negeri yang terawal bangkit daripada kemelut ekonomi yang terjejas akibat Covid-19,” kata beliau.

Advertisement

Persidangan DUN semalam berakhir kira-kira pukul 5 petang.

Untuk rekod, kerajaan negeri dipimpin Umno Johor dengan 14 kerusi DUN, MIC memiliki dua kerusi, Bersatu 12 kerusi dan PAS satu kerusi manakala Pakatan Harapan 27 kerusi.

Hasni ketika membentangkan belanjawan defisit itu yang bertemakan “Memperhebat Kesejahteraan Johor” pada 18 Nov lepas berkata hasil negeri pada tahun depan diunjurkan berjumlah RM1.671 bilion manakala perbelanjaan berjumlah RM1.958 bilion.

Advertisement

Selain itu, kesemua 56 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) termasuk daripada pembangkang akan menerima peruntukan tetap RM200,000 setahun.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top