BM | EN | 中文

Dok Kering No.3 MHB di Limbungan Barat, Pelabuhan Pasir Gudang mula operasi

Dok-Kering-No.3-MHB-yang-baharu-mula-beroperasi-pada-19-Dis.png

PASIR GUDANG, 22 DIS: Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Bhd (MHB) telah memulakan operasi Dok Kering No. 3 (Dry Dock No. 3) yang baharu dibina di Limbungan Barat (West Yard) MMHE, Pasir Gudang, Johor pada 19 Dis, 2020.

Dalam satu kenyataan media semalam, MHB berkata Dok Kering No.3 adalah tambahan terbaharu kepada dua dok kering dan satu dok terapung syarikat sedia ada, iaitu tempat perkhidmatan pembaikan dan pengubahsuaian kapal, kemudahan laut serta minyak dan gas dapat dijalankan.

“Ia meningkatkan kapasiti dok kering MHB untuk menyediakan pelbagai kerja komprehensif ke atas pembawa gas asli cecair (LNGC), unit pengeluaran, penyimpanan dan pemunggahan terapung (FPSO & FSO), dan pelantar minyak,” katanya.

Sementara itu, MHB juga mencatatkan peristiwa penting dengan ketibaan kapal pertama, CSAV TOCONAO, sebuah kapal kontena milik Zodiac Maritime Ltd yang berpangkalan di United Kingdom, bagi menjalani kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan di dok baharu itu.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Pandai Othman berkata sejak kerjasama dengan Zodiac Maritime bermula dari 2001, MHB telah menyelesaikan 25 pembaikan dok kering untuk kapal Maritim Zodiac, dengan menggunakan kemudahan dok kering, dermaga darat dan dermaga sehingga kini.

“Ruang dok tambahan ini tentunya memberi kelebihan daya saing kepada MHB, untuk memulakan langkah ke hadapan dalam bersaing dengan pemain lain dalam industri pembaikan marin di rantau ini,” katanya.

Pandai berkata syarikat itu optimis bahawa pelaburan tersebut akan membolehkan kumpulan itu menarik lebih ramai pelanggan dan menampung lebih banyak kapal pada tahun-tahun akan datang.

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top