BM | EN | 中文

Dibimbangi gulung tikar, pengusaha bas sekolah perlu terus dibantu

Chew-Chong-Sin.jpeg

KLUANG, 1 MAC: Adun Mengkibol, Chew Chong Sin berharap kerajaan akan meneruskan bantuan berkenaan isu-isu operasi, termasuk tambang bas yang akan dihadapi oleh golongan pemandu ini.

Chong Sin berkata, bantuan perkhidmatan bas sekolah itu diharap dapat membantu pengusaha beroperasi dengan lancar, dan juga dapat memastikan tidak berlaku kekurangan perkhidmatan bas sekolah untuk memenuhi permintaan pelajar.

“Setelah hampir satu tahun berlakunya wabak ini, ramai pemandu bas telah kehilangan mata pencarian untuk jangka masa yang panjang.

“Ditambah pula dengan tekanan pembayaran balik pinjaman, mereka mungkin sudah terpaksa berhenti beroperasi.

“Oleh itu, adakah bilangan bas sekolah masih mencukupi untuk memenuhi keperluan pengangkutan pelajar juga merupakan perkara yang mesti ditangani dengan segera? kata Chong Sin dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Pada 22 November tahun lalu, Chong Sin telah menulis surat kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia menyatakan keadaan pengusaha bas persiaran, bas ekspres, bas pelancongan, bas sekolah, dan bas kilang.

“Ini kerana moratorium atau skim penangguhan pembayaran yang diumumkan oleh kerajaan tahun lalu terbatas pada peminjam dari institusi kewangan yang diatur oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sahaja.

“Ia tidak termasuk peminjam sewa beli melalui syarikat kredit khas. Lesen perniagaan syarikat kredit khas seperti ini adalah dikeluarkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya.

Terdahulu, pejabat Adun Mengkibol mengadakan program ujian saringan pantas COVID-19 melibatkan pemandu bas sekolah dengan harga subsidi RM50.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top