BM | EN | 中文

Dakwaan siasatan SPRM ‘tidak konsisten’ – Dr Maszlee

dr-maszlee-malik-simpang-renggam.jpg

Dr Maszlee Malik (Gambar Ehsan Bernama)

Advertisement

KLUANG, 2 FEB: Ahli Parlimen Simpang Renggam Maszlee Malik telah mempersoalkan dakwaan tidak konsisten dalam siasatan SPRM terhadapnya.

Ini berhubung tuduhan wang daripada syarikat berkaitan Kementerian Pendidikan yang didakwa diterimanya semasa menjadi menteri, untuk tujuan politik.

“Semalam (jumlah wang itu) RM50,000, hari ini RM200,000? Sejujurnya peruntukan menteri lebih daripada itu,” katanya pada ciapan di Twitter.

Advertisement

Kedua-dua jumlah yang disebut itu dilaporkan oleh The Star dengan memetik sumber.

Maszlee turut mempersoalkan jika dia telah aktif dalam parti politik pada ketika itu.

Pada masa Maszlee menjadi menteri dari 2018 hingga awal 2020, dia ialah ahli majlis tertinggi Bersatu. Dia kini ahli PKR.

Advertisement

Sementara itu, mengenai dakwaan dia secara tidak wajar menerima Toyota Vellfire daripada syarikat berkaitan kementerian lain, Maszlee bertanya jika dia pernah memiliki kenderaan sedemikian.

“Adakah saya pernah memilikinya? Yang digunakan semasa (ketika saya di) Kementerian Pendidikan adalah milik kerajaan, (ia) bukan milik saya,” katanya, lapor Malaysiakini.

“Cari dakwaan lain la, yang ini terlalu pincang,” katanya lagi.

Advertisement

Sekeping gambar Vellfire putih dengan plak “Menteri” di atas plat lesen beredar di media sosial dan kenderaan itulah yang didakwa disiasat SPRM kaitannya dengan Maszlee.

Ketika dihubungi Maszlee berkata Vellfire berwarna putih itulah yang disebutnya dalam ciapan di Twitter.

Bagaimanapun, dia tidak jelas sama ada kenderaan itulah yang sedang dalam siasatan SPRM atau tidak dan berkata ia soalan untuk dijawab oleh suruhanjaya antirasuah itu.

Advertisement

Maszlee mendakwa tuduhan terhadapnya merupakan cubaan pembunuhan karakter menjelang pilihan raya negeri Johor, apalagi ketika dia dijangka akan bertanding.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top