BM | EN | 中文

COVID-19: Kes terkumpul di Singapura lebih 44,000

singapura-covid-19.png

Gambar Ehsan orfonline.org

Advertisement

SINGAPURA, 2 JUL: Singapura mencatatkan 215 kes baharu jangkitan COVID-19 semalam dengan 10 kes dalam komuniti menjadikan jumlah terkumpul di republik itu kepada 44,122 kes.

Kesihatan Kementerian (MOH) republik itu seperti dilaporkan Channel New Asia berkata, 215 jangkitan jangkitan COVID-19 baru tengah hari semalam (1 Julai), termasuk empat kes import.

Tiga kes import melibatkan dua warga Singapura dan seorang penduduk tetap yang kembali dari Pakistan pada 19 dan 20 Jun telah diberikan notis kuarantin di rumah sebaik tiba ke negara itu.

Advertisement

Difahamkan, mereka kemudiannya diasingkan ke kemudahan khas selama 14 hari, meskipun tidak menunjukkan simptom ketika diuji.

Antara kes penting lain adalah pemegang permit kerja yang kembali dari Indonesia berusia 39 tahun yang diuji semasa tiba di Terminal Tanjong Pagar, dan diasingkan sementara menunggu keputusan ujian.

Sementara itu sepuluh jangkitan baru di Singapura dalam kalangan komuniti, di mana enam daripadanya adalah warga Singapura dan empat adalah pemegang pas kerja.

Advertisement

Satu kes warga Singapura telah dikenalpasti sebagai kontak dari kes sebelumnya dan kini telah dikuarantin.

Siasatan epidemiologi sedang dijalankan bagi kes-kes melibatkan rakyat Singapura, dengan tiga ujian swab komuniti oleh MOH setelah didiagnosis dengan jangkitan pernafasan akut.

Dari empat pemegang permit kerja, dua telah dikenal pasti sebagai kenalan kes sebelumnya dan kini sedang dikuarantin.

Advertisement

Tambah MOH. walaupun tidak menunjukkan sebarang simptom, mereka tetap diuji semasa kuarantin bagi pengesahan status.

Dua kes lain yang tidak menunjukkan simptom dan dikesan semasa pemeriksaan di kalangan pekerja perkhidmatan penting, dengan salah seorang positif dalam ujian serologi – menunjukkan kemungkinan jangkitan sebelum ini.

Sebilangan besar jangkitan COVID-19 baru Singapura adalah di kalangan pemegang permit kerja yang tinggal di asrama, dengan 201 kes dilaporkan semalam.

Advertisement

Agensi alam sekitar republik itu dilaporkan akan melibatkan pengurusan premis berkaitan bagi memberi panduan mengenai usaha pembersihan dan pembasmian kuman.

Dalam pada itu, sebanyak 511 pesakit COVID-19 yang telah discaj dari hospital atau kemudahan pengasingan masyarakat.

Secara keseluruhan sebanyak 39,011 telah pulih sepenuhnya dan telah keluar dari hospital atau kemudahan rawatan.

Advertisement

Terdapat 209 kes yang masih dalam rawatan dengan sebilangan besar berkeadaan stabil atau bertambah baik, manakala seorang berada dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi.

MOH menambah 4,876 pesakit kini diasingkan dan dirawat di kemudahan komuniti, dan seramai 26 rakyat Singapura meninggal dunia akibat komplikasi COVID-19.

Johokini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top