BM | EN | 中文

COVID-19: Johor catat kes baru tertinggi

cover-covid-johor-01.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 1 MAC: Johor mencatat kes baru tertinggi iaitu 490 diikuti Selangor (453), Sarawak (220), Negeri Sembilan (167) dan Perak dengan 144 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes baru COVID-19 yang dilaporkan dalam tempoh 24 jam di negara ini menurun kepada 1,828 kes berbanding 2,437 kes semalam.

Katanya kes baru berkenaan menjadikan jumlah kumulatif kes COVID-19 dalam negara kini adalah 302,580 kes dan daripada jumlah kes baru hari ini, 1,821 kes merupakan penularan dalam negara manakala tujuh kes import.

Advertisement

“Kes sembuh harian pula adalah 2,486 kes, menjadikan jumlah keseluruhan pesakit yang sembuh setakat hari ini sebanyak 275,903 kes,” katanya dalam satu kenyataan mengenai perkembangan COVID-19, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata sebanyak 198 kes pula dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dengan 90 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, lima kematian dicatatkan melibatkan warga tempatan yang kesemuanya mempunyai penyakit kronik berumur di antara 32 hingga 81 tahun, menjadikan jumlah kumulatif maut akibat pandemik itu kini 1,135 orang.

Advertisement

Sementara itu, beliau berkata tujuh kluster baharu dikesan hari ini dengan lima daripadanya membabitkan penularan di tempat kerja manakala satu penularan dalam komuniti dan satu kluster melibatkan kumpulan berisiko tinggi.

“Lima kluster di tempat kerja direkodkan di Kampung Sungai Burung (Johor), Jalan Wawasan 12 (Johor), Jalan Kempas Tiga (Johor), Jalan Melati (Selangor) dan Desa Empat (Selangor).

Kluster penularan dalam komuniti pula direkodkan di Bukit Marak (Kelantan) dan Jalan Cempedak (Kuala Lumpur) pula bagi kluster kumpulan berisiko tinggi,” katanya.

Advertisement

Dr Noor Hisham berkata perkembangan terbaharu itu menjadikan jumlah keseluruhan kluster kini ialah 1,145 dengan 488 kluster aktif.

Katanya, jumlah kluster yang tamat adalah 657 termasuk 10 kluster diisytiharkan tamat hari ini, iaitu Kluster Pasir Barat; Kluster Sri Suria; Kluster Nilam Tiga; Kluster Persiaran Sabak; Kluster Tembok Kemus; Kluster Intan Delima: Kluster Pengerang Utara; Kluster Sungai Purun; Kluster Lapangan Siber dan Kluster Bedayan.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top