BM | EN | 中文

Bekas pengarah APMM Tanjung Sedili, Johor didakwa terima suapan

Bekas-pengarah-APMM-Tanjung-Sedili-Johor-didakwa-terima-suapan.png
Advertisement

JOHOR BAHRU, 23 MEI: Bekas Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Sedili, Johor, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini hari ini, atas pertuduhan menerima suapan berjumlah RM10,000, tahun lepas.

Mohd Zulfadli Nayan, 40, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail.

Tertuduh yang kini bertugas sebagai Ketua Penolong Pengarah Kanan Cawangan Hubungan dan Koordinasi Antarabangsa di Ibu Pejabat Maritim Malaysia, Putrajaya, didakwa menerima suapan wang tunai itu daripada Wan Mohd Fauzi Wan Kamaruddin, di sebuah restoran di sini, pada 2 Okt 2020, pada pukul 10 malam.

Advertisement

Mohd Zulfadli didakwa menerima suapan atas jawatannya untuk tidak mengambil tindakan ke atas siasatan kapal MT Singa Gangsa milik Alamgala Resources Sdn Bhd yang ditahan oleh KM Mulia, Maritim Malaysia Zon Maritim Tanjung Sedili pada 17 September tahun lepas.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim membenarkan tertuduh yang diwakili peguam Fazaly Ali itu diikat jamin RM7,000 dengan seorang penjamin, selain menetapkan 29 Jun depan untuk sebutan semula kes.

Advertisement

Sementara itu, Laskar Kanan Maritim Malaysia Adi Haidir Ali mengaku tidak bersalah atas 43 pertuduhan menerima suapan berjumlah RM35,400, antara Dis 2016 dan Dis 2020.

Adi Haidir, 43, didapati menerima suapan berkenaan menerusi pindahan wang dan mesin pendeposit tunai di lokasi bank berbeza di daerah Kota Tinggi, bagi tujuan melepaskan kapal-kapal milik syarikat Wan Mohd Fauzi Wan Kamaruddin daripada ditahan, diperiksa dan diambil tindakan penguatkuasaan.

Oleh itu, tertuduh didakwa melanggar peruntukan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana gagal melaporkan penyogokan, dengan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 25 (1) Akta SPRM dan boleh dihukum di bawah Seksyen 25 (2) Akta yang sama.

Advertisement

Adi Haidir, yang diwakili Mohd Saleh Togimin, dibenarkan jaminan sebanyak RM 5,000 dengan seorang penjamin. Mahkamah menetapkan sebutan semula kes pada 31 Mei ini.

Dalam kamar mahkamah yang sama, seorang penolong pegawai laut di Jabatan Laut Malaysia, Alias Jaafar, didakwa atas tiga pertuduhan menerima suapan sebanyak RM5,800 daripada individu sama bagi mempercepatkan pemeriksaan Flag State Control kapal-kapal milik individu terbabit.

Tertuduh, yang mengaku tidak bersalah, didakwa melakukan perbuatan itu di dua bank berasingan di Jalan Skudai dan Jalan Wong Ah Fook, Johor Bahru, sejak 6 April 2019 hingga 30 Julai tahun lepas.

Advertisement

Mahkamah kemudiannya membenarkan tertuduh yang diwakili peguam Mohd Hamizi Mohd Yusof itu diikat jamin RM6,000 dengan seorang penjamin, selain menetapkan 20 Jun depan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Wan Shaharuddin Wan Ladin dan Suhaili Sapun.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top