BM | EN | 中文

Atlet lontar tukul besi wanita negara pecah rekod kebangsaan

Atlet-lontar-tukul-besi-wanita-negara-pecah-rekod-kebangsaan.png
Advertisement

KUALA LUMPUR, 11 APR: Atlet lontar tukul besi wanita negara, Grace Wong Xiu Mel memecah rekod kebangsaan apabila mencatat lontaran 62.48 meter pada Kejohanan Grand Prix (GP) Malaysia di Stadium Mini Majlis Sukan Negara (MSN), Bukit Jalil, di sini semalam.

Grace memadam rekod miliknya sendiri dengan lontaran 60.99m pada 2017 yang dilakukan di Mokpo, Korea Selatan

Atlet kelahiran Sarikei, Sarawak itu menewaskan Nurul Hidayah Lukman dari Selangor di tempat kedua (49.98m) dan Eng May Xin Winnie dari Kuala Lumpur yang mendapat tempat ketiga (17.95m).

Advertisement

Atlet berusia 20 tahun itu tidak menyangka memecahkan rekod kebangsaan selepas lebih setahun tidak beraksi pada mana-mana saingan kompetitif.

Kali terakhir Grace beraksi pada saingan kompetitif adalah Sukan SEA 2019 di Manila, Filipina tetapi beliau gagal mempertahankan emas pada Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur apabila hanya sekadar berpuas hati meraih pingat perak

“Saya berazam untuk merampas kembali pingat emas pada Sukan SEA 2021 di Hanai, Vietnam, hujung tahun ini,” katanya, lapor Bernama.

Advertisement

Pada edisi 2019, pingat emas dimenangi Mingkamon Koomphon dari Thailand manakala rakan senegaranya, Panwat Gimsrang meraih gangsa.

Sementara itu, Jackie Wong dari Sarawak pula mengungguli acara lelaki apabila mencatat lontaran 66.47m diikuti Sadat Marzuqi Arjisan dari Negeri Sembilan (59.94) dan atlet Johor, Farm Loong Deng di tempat ketiga (19.53m).

Atlet lompat tinggi kebangsaan Lee Hup Wei yang mewakili Selangor pula kecundang apabila mendapat tempat kedua dengan lompatan 2.05m. Mohamad Eizlan Dahalan dari Sabah mencipta kejutan dengan meraih tempat pertama (2.05m) diikuti atlet Johor Norshafiee Mohd Shah di tempat ketiga (1.96m).

Advertisement

Pingat emas menjadi milik Mohamad Eizlan selepas Hup Wel menarik diri daripada meneruskan lompatan pada ketinggian 2.07m sementara atlet Sabah itu yang meneruskan cabaran gagal melepasi ketinggian itu.

Jaguh paralimpik negara, Abdul Latif Romly dari Perlis menepati ramalan apabila memenang acara lompat jauh dengan catatan 7.40m, manakala tempat kedua diraih Luqman Hakim Mohd Ramlan dari Kuala Lumpur (7.32m) dan Zulkilfe Abdullah mendapat tempat ketiga (6,63m).

Acara lompat kljang wanita pula dimenangi Kirthana Ramasamy dari Perak (13.21m) diikuti Nurul Ashikin Abbas juga dari Perak (13.00m) dan atlet Johor Nur Fatin Najiha Mohd Aziz meraih tempat ketiga (11.55m).

Advertisement

Iskandar Alwi pula memenangi acara lompat bergalah lelaki dengan catatan 4.85m, Muhammad Naufal Sharul Azam di tempat kedua (4.45m) dan Aiman Suffian Bahrizal di tempat ketiga (3.55m) dengan kesemuanya mewakili Johor.

Acara balapan menyaksikan Wan Muhammad Fazri dari Kelantan memenangi acara 800m menewaskan wakil Selangor, Avinasher Austin di tempat kedua dan Anas Ariffin dari Kelantan di tempat ketiga.

Atlet Selangor Savinder Kaur Joginder Singh memenangi tempat pertama acara 800m wanita dilkuti J Padhmaloshini dari Johor dan V Shankari dari Selangor di tempat ketiga

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top