BM | EN | 中文

Anak OKU di Selangor dibantu antaranya dengan bayaran kelas terapi, bantuan kerusi roda

Bantuan-Khas-Anak-Istimewa-Selangor-YAWAS.jpg

Grafik Ehsan SelangorKini

Advertisement

SHAH ALAM, 16 FEB: Penerima Bantuan Khas Anak Istimewa Selangor (Anis) layak mendapat pelbagai keistimewaan termasuk bayaran kelas terapi serta mesin perubatan.

Penolong pengurus korporat Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas), Sharizan Mohd Shariff berkata sumbangan kerusi roda dan katil juga akan diberikan sekiranya mendapat permohonan.

“Bantuan lain termasuk ubat, makanan tambahan dan keperluan kesihatan juga disediakan bergantung kepada keperluan dan peruntukan sedia ada.

Advertisement

“Bagaimanapun semua kemudahan dan bantuan ini akan diserahkan selepas kita mendapat nasihat serta penerangan dari pihak hospital,” katanya, lapor SelangorKini.

Menurutnya, sejak diperkenalkan pada 2019, Anis memperuntukkan lebih RM950,000 membiayai keperluan kesihatan kepada anak orang kelainan upaya (OKU).

“Tahun lepas kita bantu 367 penerima dan pemberian akan terus dilakukan sebagai usaha membantu anak istimewa selain tidak meminggirkan golongan itu,” katanya.

Advertisement

Bermula Isnin lalu, orang ramai yang mempunya anak OKU berusia 18 tahun ke bawah boleh membuat permohonan di laman sesawang http://www.anis.yawas.my.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2021 mengumumkan sejumlah RM3.25 juta bagi keseluruhan program dan inisiatif pemberdayaan OKU termasuk seminar kesedaran sokongan untuk anak istimewa.

Johorkini

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top