BM | EN | 中文

Anak Johor beli pasukan bola sepak Kelantan, The Red Warriors

the-red-warriors_kelantan-KAFA.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 4 SEPT: Usahawan dan pakar pelaburan terkenal, Norizam Tukiman akhirnya membuktikan bahawa dia bukan ‘cakap kosong’ untuk membeli pasukan bola sepak Kelantan.

Norizam Tukiman, atau lebih dikenali sebagai Zam Saham

Norizam atau lebih dikenali sebagai Zamsaham menandatangani perjanjian penjualan saham dengan Team Red Warriors (TRW) Sdn Bhd pada satu majlis di Kota Bharu, semalam.

Difahamkan keputusan itu dicapai selepas perbincangan antara Zamsaham dan Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) di Kota Bharu.

Advertisement

Difahamkan, Zamsaham turut mendapat restu daripada ibunya mengenai hasrat mahu membeli pasukan Kelantan.

Dilahirkan pada 17 April 1981, Norizam yang berasal dari Johor berkelulusan dalam bidang pelaburan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Beliau juga merupakan ahli bersekutu Persatuan Juruteknik Pasaran bagi kelulusan Chartered Market Technician (CMT) yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat.

Advertisement

Norizam mempunyai Lesen Perunding Unit Amanah Saham yang dikeluarkan oleh Persekutuan Pengurus Amanah Saham Malaysia (FMUTM) dan kini dikenali sebagai Persekutuan Pengurus-pengurus Pelaburan Malaysia (FiMM).

Pada tahun 2008 beliau dianugerahkan Lesen Wakil Niaga Pasaran Hadapan Bursa Malaysia (FKLI) dan Pasaran Hadapan Minyak Mentah Sawit Malaysia (FCPO) selepas lulus ujian Modul 14 (Niaga Hadapan dan Opsyen) dan Modul 16 (Peraturan Niaga Hadapan dan Opsyen).

Menurut maklumat biodata dalam laman web zamsaham.com, bapa kepada enam orang anak itu mula menceburkan diri secara tidak langsung dalam bidang pelaburan saham sejak dari bangku sekolah lagi.

Advertisement

Ketika itu, beliau mengikut bapa dan bapa saudaranya yang melabur saham pada tahun 1994 sebelum menceburkan diri secara langsung pada tahun 1999 sebagai pelabur di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) kini dikenali sebagai Bursa Malaysia.

Beliau pernah berkhidmat sebagai perunding pelaburan di Citibank Berhad dan sebagai seorang remisier berlesen di RHB Investment Bank Berhad dari tahun 2003 sehingga penghujung tahun 2018.

Kini beliau memegang jawatan sebagai ahli lembaga pengarah di sebuah syarikat tersenarai di pasaran saham Bursa Malaysia.

Advertisement

Di samping itu, beliau seorang yang aktif dalam bidang perniagaan dengan memegang jawatan sebagai lembaga pengarah di beberapa syarikat berhad seperti Unclezam Holding Berhad, UZ Food Berhad, UZ Hotel Berhad, Ancom Berhad serta memiliki beberapa rangkaian perniagaan seperti Zamsaham Training & Consultancy, Hotel Zamsaham dan Fly Asia Wrapping (FAW).

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top