BM | EN | 中文

Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 akan dikaji

yeo-bee-yin-2.jpg

Bee Yin (tengah) semasa melawat sistem melawat sistem pengawasan yang menyediakan bacaan kualiti udara untuk memberi amaran awal sekiranya terjadi kejadian pencemaran di Pasir Gudang

Advertisement

PASIR GUDANG, FEB 23: Undang-undang persekitaran baru yang dicadangkan akan digubal jika lebih banyak pindaan dibuat terhadap Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin berkata, kementeriannya menapis perkara itu sebelum mempertimbangkan perubahan undang-undang yang dicadangkan tahun ini.

“Kementerian akan mengadakan bengkel dua hari semalam untuk mengkaji semula Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

Advertisement

“Sekiranya terdapat banyak perubahan, kementerian akan mewujudkan satu perbuatan alam sekitar yang baru dibentangkan tahun ini,” katanya kepada wartawan dalam sidang media di pejabat Jabatan Alam Sekitar Pasir Gudang di Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) Di Menara Aqabah di sini, hari ini.

Bee Yin yang juga Ahli Parlimen Bakri berkata, antara perkara yang dibawa ialah sama ada ia adalah pindaan atau penguatkuasaan akta baru yang diperlukan untuk membolehkan kementerian mengawal pencemaran lebih sistematik.

“Kementerian juga akan memastikan bahawa hukuman terhadap jenayah alam sekitar lebih teruk daripada sebelumnya.

Advertisement

“Pindaan itu memerlukan perbincangan lanjut dengan industri, akademik dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk mendapat input dan pandangan mereka.

“Pindaan atau enakmen undang-undang baru akan mengambil masa kerana kami mahu ia menjadi lebih berkesan dalam membendung jenayah alam sekitar,” katanya lagi.

JohorKini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top