BM | EN | 中文

AGONG BERANGKAT KE ISTIADAT PENGURNIAAN DARJAH KEBESARAN

Agong-berangkat-ke-istiadat-pengurniaan-darjah-kebesaran.png
Advertisement

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan memeriksa Kawalan Kehormatan Utama ketika Istiadat Menghadap sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong Tahun 2019 di Dataran Istana Negara hari ini.

KUALA LUMPUR, 9 SEPT: -Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan berangkat ke Istiadat Menghadap dan Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan 2019 bersempena Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong.

Keberangkatan tiba Seri Paduka bersama Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Istana Negara di sini disambut Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Advertisement

Seri Paduka kemudian berkenan memeriksa kawalan kehormatan utama Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja dibarisi empat pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat diketuai Mejar Mohd Shaiful Amir Omar.

Bersempena Hari Keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong kali ini, seramai 795 individu menerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan 2019.

Daripada jumlah itu, seramai 42 individu akan menerima darjah kebesaran masing-masing hari ini.

Advertisement

Istiadat penganugerahan itu adalah yang pertama selepas Al-Sultan Abdullah ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 dalam upacara penuh gilang-gemilang di Istana Negara pada 30 Julai lepas.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top