BM | EN | 中文

Adun Mengkibol cadang aplikasi banci e-census disediakan dalam tiga bahasa

Chew-Chong-Sin-Adun-Mengkibol.jpg

KLUANG, 16 APR: Adun Mengkibol, Chew Chong Sin mencadangkan sistem bancian atas talian e-census disediakan dalam tiga bahasa.

Chong Sin dalam satu kenyataan berkata, langkah itu akan memudahkan rakyat dari semua lapisan masyarakat untuk mengisi borang dalam talian tersebut.

“Tujuan bancian adalah untuk memahami sepenuhnya data besar penduduk negara dan sebagai asas untuk analisis dan perangkaan dasar-dasar penduduk, ekonomi, sosio-ekonomi bahan dasar-dasar negara dan rancangan pembangunan,” katanya.

Beliau turut mencadangkan agar pegawai banci dapat membantu dalam pendaftaran vaksin semasa lawatan ke tempat kediaman untuk meningkatkan jumlah pendaftaran vaksin domestik.

“Sebab utama adalah jumlah pendaftar vaksin domestik sekarang agak perlahan, oleh itu, perlu menggunakan kaedah pendaftaran di setiap tempat kediaman,” katanya lagi,

Beliau difahamkan, perkembangan banci negara ketika ini adalah pada kadar 44.9 peratus, sementara kadar bancian di Johor adalah 64.1 peratus, berada di kedudukan kedua di negara ini.

“Setakat ini, Jabatan Perangkaan Daerah Kluang telah mengumpulkan data banci kira-kira 164,600 orang, yang setara dengan hanya 49 peratus penduduk Kluang yang telah dibanci.

“Berbanding dengan daerah lain di Johor, perkembangannya sedikit ketinggalan,” katanya lagi.

Dalam pada itu beliau turut meminta penduduk Kluang menerima proses bancian dengan yakin, kerana menurut Seksyen 19 (1) Akta Banci 1960, catatan banci tidak dapat dibocorkan kerahsiaan dan tidak dapat diterima sebagai dokumen pendukung di pengadilan.

Akta yang sama Seksyen 15 (2) turut menyatakan bahawa maklumat yang diisi dalam soalan bancian adalah rahsia.

“Penduduk Kluang diminta untuk bekerjasama secara aktif dengan pegawai banci untuk memastikan bahawa bancian di Kluang dapat diselesaikan dengan jayanya sebelum tarikh akhir pada 31 Mei,” katanya lagi.

Semalam Chong Sin, dijemput Jabatan Perangkaan Daerah Kluang untuk menghadiri Taklimat Perkembangan Banci Kluang.

Menurut Jabatan Perangkaan Daerah Kluang fasa kedua bancian bermula dari 22 Februari hingga 31 Mei 2021.

Menurut statistik Jabatan Perangkaan, anggaran penduduk Johor pada tahun 2019 adalah 3.92 juta orang, sementara Kluang mempunyai 350,000 orang.

Jabatan Perangkaan memaklumkan 75 pegawai banci di Kluang akan ke pelbagai kawasan untuk melakukan bancian dengan mengunjungi ke kawasan kediaman.

Johorkini

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top