BM | EN | 中文

Adakah Muhyiddin sudah lapor isu campur tangan kehakiman? – Gobind

Gobind-Singh-Deo.png

Gambar Ehsan NSTP

Advertisement

PUCHONG, 20 JAN: Ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo mempersoalkan sama ada Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat laporan polis atau SPRM berhubung dakwaan beliau bahawa ada pihak tertentu mendesak beliau campur tangan dalam urusan mahkamah untuk membebaskan beberapa individu yang sedang didakwa atas kesalahan jenayah semasa beliau menjadi Perdana Menteri?

Gobind merujuk kepada kenyataan Muhyiddin sebelum ini bahawa beliau tidak melayan tuntutan pihak tersebut.

Menurut Gobind, Seksyen 25 (1) Akta SPRM menyatakan “mana-mana orang yang diberi, dijanjikan, atau ditawarkan, apa-apa suapan dengan melanggar mana-mana peruntukan Akta ini hendaklah melaporkan pemberian, janji atau tawaran itu, berserta dengan nama, jika diketahui, orang yang memberikan, menjanjikan atau menawarkan suapan itu kepadanya kepada pegawai Suruhanjaya atau pegawai polis yang paling hampir.”

Advertisement

Manakala Seksyen 25 (2) kemudiannya menyatakan “Mana-mana orang yang tidak mematuhi subseksyen (1) melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi satu ratus ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya”.

“Suapan ditakrifkan secara meluas dalam seksyen 3 di dalam Akta termasuk bantuan pelbagai jenis dan seksyen 23 membuat peruntukkan untuk kesalahan menggunakan jawatan atau kedudukan untuk suapan.

“Bukankah daripada perkara di atas dan daripada apa yang telah dikatakan oleh beliau, suatu laporan perlu dibuat berhubung perkara tersebut sepertimana dinyatakan didalam seksyen 25(1) Akta SPRM?

Advertisement

“Dakwaan yang dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin adalah dakwaan yang serius.

“Dakwaan tersebut telah disiarkan dan disebarkan secara meluas oleh akhbar. Ia adalah perkara yang mempunyai kepentingan awam dan mesti ditangani mengikut undang-undang,” kata Gobind.

Justeru beliau menyeru Muhyiddin untuk memberikan respon berhubung perkara itu.

Advertisement

“…jika sudah (buat laporan) adakah dia menyatakan nama mereka yang didakwa telah membuat desakan itu?

“Jika beliau tidak melakukannya, maka beliau harus menjelaskan mengapa tidak,” kata Gobind lagi.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top