BM | EN | 中文

62 individu di Johor antara dikesan polis gagal hadir saringan kedua COVID-19

saringan-covid-19.png
Advertisement

KUALA LUMPUR, 11 JUL: Seramai 62 individu di Johor antara yang dikesan polis yang menjalani kuarantin di rumah namun gagal hadir saringan kedua COVID-19 sebelum ini dengan kesemuanya didapati telah berbuat demikian di klinik kesihatan berdekatan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dipetik Bernama sebagai berkata, polis juga turut berjaya mengesan 532 individu diseluruh negara dan kini sedang menjejaki baki 45 individu.

Selain di Johor, antara yang dikesan merangkumi 303 orang di Selangor, Kuala Lumpur (156), tiga di Sabah, masing-masing dua di Pahang dan Kedah, serta seorang masing-masing di Negeri Sembilan, Melaka, Kelantan dan Sarawak, katanya.

Advertisement

Menurutnya polis menerima senarai 577 individu yang dikategorikan ‘tercicir’ terbabit, iaitu gagal hadir saringan kedua COVID-19, daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) Kementerian Kesihatan pada Jumaat minggu lepas.

“Sehubungan itu, Jabatan Siasatan Jenayah telah melancarkan tindakan pengesanan ke atas individu-individu terbabit di seluruh negara,” katanya kepada Bernama di sini.

“Usaha pengesanan individu-individu berkenaan adalah menggunakan pendekatan berikut, iaitu seramai 392 individu berjaya dihubungi menerusi panggilan telefon manakala seramai 140 individu pula dikesan menerusi alamat rumah.

Advertisement

“Individu-individu yang masih belum menjalani saringan kedua COVID-19 itu dinasihati hadir membuat saringan kedua pada kadar segera di klinik-klinik kesihatan berdekatan,” katanya.

Abdul Hamid berkata sekiranya masih ingkar, pihaknya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas mengikut Akta Akta Pencegahan dan PengawalanPenyakit Berjangkit 1988 dan undang-undang lain yang berkuat kuasa.

Pada 1 Julai lepas, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob dilapor berkata seramai 1,472 individu yang menjalani kuarantin di rumah masih belum menjalani ujian COVID-19 kedua pada hari ke-13 tempoh kuarantin mereka.

Advertisement

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top