BM | EN | 中文

200 anggota Maritim ditugas kawal perairan Johor sepanjang Ramadan dan Aidilfitri

200-anggota-Maritim-ditugaskan-kawal-perairan-Johor.jpg

Gambar Ehsan Bernama

Advertisement

KOTA TINGGI, 23 APR: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor akan menugaskan seramai 200 anggota untuk mengawal perairan negeri ini sepanjang bulan Ramadan dan sambutan perayaan Aidilfitri.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, penugasan anggota yang turut terlibat dalam Ops Jangkar Haram dan Ops Benteng itu dibuat secara penggiliran.

“Kita masih mengekalkan momentum operasi yang sama dengan menggerakkan aset-aset secara optimum pada bulan puasa dan juga hari raya.

Advertisement

“Selain bertugas ketika situasi Covid-19 ini, kami juga melakukan penguatkuasaan bagi membanteras isu penyeludupan dadah, pendatang tanpa izin dan kapal berlabuh secara haram,” katanya, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Berbuka Puasa bersama pengamal media di perairan Johor Timur, di sini Rabu malam.

Majlis berkenaan yang diadakan di atas kapal KM Perwira antara lain membawa pengamal media untuk melihat sendiri tinjauan penguatkuasaan APMM ketika bulan Ramadan.

Advertisement

Sementara itu, Nurul Hizam memberitahu, sebanyak 55 kapal yang berlabuh secara haram ditahan di perairan negeri ini sejak Ops Jangkar Haram dilaksanakan pada 23 Mac sehingga Rabu.

Katanya, antara lokasi panas untuk kapal ini berlabuh secara haram adalah di perairan Tompok Utara Johor kerana mengambil kira kedalaman kawasan yang kurang 60 meter.

“Semua kapal ini hanya akan dilepaskan untuk berlayar setelah membayar denda yang dikenakan di bawah Seksyen 491B (1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu kerana bersauh tanpa kebenaran Pengarah Laut Malaysia,” katanya.

Advertisement

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top