BM | EN | 中文

15 Adun BN tandatangan SD sokong Saarani MB Perak yang baru, dakwa Bersatu

Datuk-Saarani-Mohamad.png

IPOH, 5 DIS: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mendakwa sekurang-kurangnya 15 Adun Barisan Nasional telah menandatangani akuan bersumpah (SD) untuk menyokong Pengerusi Umno negeri, Datuk Saarani Mohamad sebagai menteri besar Perak yang baru.

Setiausaha Bersatu Negeri, Datuk Zainol Fadzi Paharudin berkata, calon menteri besar itu bukan lagi rahsia, kerana mereka sedar bahawa BN akan menamakan Saarani untuk mewakili parti itu.

Katanya, setelah usul percaya diterima di Dewan Undangan Negeri, ada pihak dari Umno, Bersatu dan Adun bebas meminta sokongan mereka.

“SD selesai, dan Adun Umno diminta menandatangani untuk Saarani sebagai calon MB.

“Bukan lagi rahsia, dua atau tiga hari sebelum ini mereka bertemu dan 15 dari mereka sudah menandatangani SD,” katanya, menurut laporan The Star.

Zainol berkata, Bersatu Perak sedar mengenai perkara itu, itu, tetapi Ahmad Faizal tidak mengambil tindakan drastik untuk meminta sokongan Adun.

“Dia (Faizal) merasa rakyat yang harus menilai. Dia tidak mahu membebankan rakyat.

“Sekiranya kami ingin bertindak, kami juga boleh melobi, tetapi kami tidak melakukannya,” tambahnya.

Zainol, yang juga Adun Sungai Manik berkata dia kecewa, kerana undi tidak percaya di DUN Perak tempoh hari terhadap Ahmad Faizal dianggapnya merupakan satu bentuk pengkhianatan.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top